Patronatul Societăţilor în Construcţii trage semnalul de alarmă: nimeni nu mai este interesat să construiască locuinţe prin licitaţii publice. Acum, toată lumea se concentrează pe câştigarea electoratului. Şi ce poate fi mai eficient decât veşnica investiţie în parcuri şi acoperirea gropilor de pe străzi şi uliţe? Aşadar, acolo merg toţi banii în acest moment.

20678-8418drum1.jpgSectorul rezidenţial a dispărut cu totul de pe listele licitaţiilor publice. În ultimul timp, a apărut în schimb o avalanşă de lucrări de reabilitare şi amenajare de parcuri, uliţe şi străduţe din diverse localităţi mici. Lucrări deloc de anvergură, dar care ţintesc exact acolo unde trebuie: la electorat. Reprezentanţilor Patronatului de Construcţii le este clar acest lucru, este vorba despre un tipar recurent. Se întâmplă în preajma oricărui an electoral. Iar această conduită este de natură să schimbe structura pieţei.

"În condiţiile economice actuale, constructorii sunt dispuşi să realizeze orice tipuri de lucrări. În ultima vreme, însă, s-a schimbat structura pieţei. Societăţile din construcţii înregistrează scăderi continue, din anul 2008. Avem speranţe că va creşte numărul licitaţiilor pe infrastructură, întrucât Ministerul Transporturilor s-a tot pregătit pentru lucrări noi şi probabil că urmează să fie făcut un pas important în domeniu. Cred că firmele de infrastructură vor trece în vârf, iar cele care desfăşoară lucrări pe rezidenţial vor rămâne la urmă", arată Adriana Iftime, directorul general executiv al Patronatului Societăţilor din Construcţii, citată de Bursa.

În rest, activităţile de construcţii sunt reduse la minimum şi nici nu există prea multe perspective încurajatoare. Directorul Patronatului subliniază faptul că şansele companiilor româneşti să se redreseze sunt cu atât mai mici cu cât statul tinde să acorde contractele mari companiilor străine.

Piaţa rezidenţială, în continuă cădere

Şi la nivel de construcţii private, lucrurile merg la fel de greoi. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în prima jumătate a acestui an pentru sectorul rezidenţial a scăzut cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 22.800. Specialiştii sunt de părere că, măcar pe termen scurt, această tendinţă de scădere se va păstra.

Citește și România, una dintre cele mai promiţătoare pieţe de construcţii din Europa


30 August 2011