Compania de investitii si dezvoltare imobiliara Westhill Development Ltd, prezenta pe piata locala de doi ani, a amanat dezvoltarea celor doua centre comerciale anuntate, Crizantema Mall si Zenith, pana in primavara acestui an, din cauza conditiilor financiar-bancare, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Panculescu, director al Westhill Romania.
Andrei Panculescu, Westhill: Am amanat proiectele pana in primavara
'Proiecte pot fi pornite oricand, daca sistemul bancar isi va reveni'

Westhill a lansat proiectul din Targoviste, Crizantema Mall, in luna aprilie 2008, investitia fiind estimata la 60 milioane de euro. Proiectul din Ploiesti, Zenith, a fost anuntat in luna iulie a anului trecut, iar investitia a fost aproximata la 140 milioane de euro. Insa in luna septembrie 2008, odata cu prabusirea pietelor financiare internationale, Westhill a decis amanarea ambelor proiecte.

„Decizia de amanare am luat-o in luna septembrie, cand am stopat orice cheltuiala. Autorizatiile au fost luate, insa am oprit lucrarile de constructie pana in luna martie-aprilie. Ambele proiecte pot fi pornite oricand, daca sistemul bancar isi va reveni", ne-a declarat Andrei Panculescu (foto).

Panculescu admite ca a primit deja cateva oferte de cumparare pentru cele doua centre comerciale, insa preturile au fost cu mult sub valorile reale. Tot in apropiere de Ploiesti, compania negocia in vara anului trecut si alte achizitii de terenuri, avand in plan dezvoltarea de rezidential si de spatii office, insa s-a retras din discutii.

„Preferam sa asteptam sa isi revina piata. Pentru proiectul din Ploiesti, bancile cu care negociam imprumuturile au amanat decizia de acordare a acestor imprumuturi pentru 2009, avand un coeficient de aproape 45% pre-inchiriat. Cel din Targoviste este inchiriat in proportie de 25-30% , insa va fi probabil schimbat in interior, pentru a diminua zonele de retail si a le creste pe cele de tip big-box, pastrand aceeasi «carcasa»", a adaugat oficialul Westhill.

Zenith este amplasat la o distanta de zece minute de centrul Ploiestiului, in apropiere de hyermarketul Carrefour si urma sa fie deschis in a doua jumatate a anului 2010. Crizantema Plaza este amplasat aproape de iesirea din Targoviste spre Sinaia si trebuia sa fie inaugurat la sfarsitul acestui an.

„Este foarte greu sa facem predictii pentru 2009, numai daca de gandim ca din decembrie si pana astazi, cursul valutar a crescut cu aproape un leu la euro. Acest lucru ii forteaza pe retaileri sa isi limiteze stocurile, deoarece ei au importurile facute la un alt curs valutar. Deprecierea omoara importurile, iar noi traim din importuri", a explicat Panculescu.

Cine mai cumpara in 2009

Andrei Panculescu crede mai devreme de al doilea semestru al anului nu vom vedea schimbari majore in piata locala, doarece bancile au o mare problema nu neaparat in a acorda finantare, ci in a evalua proprietatile. Nefiind tranzactii, nu exista nici pret si astfel asset-urile sunt foart greu de evaluat, iar banii, la fel de greu de imprumutat.

Tranzactiile din prima jumatate a anului 2008 au fost incepute in 2007, iar cele care s-au inchis la sfarsitul lui 2008 erau incepute cu patru-cinci luni inainte, tranzactiile noi lipsind din piata.

„ Dinu Patriciu a putut sa cumpere un procent majoritar la un pret foarte mic, insa nu cred ca exemplul lui sporeste increderea in piata. Din discutiile avute cu diversi investitori sau fonduri de investitii, reiese ca daca ar fi interesati sa cumpere, vor sa o faca la preturi dumping (n.r.: sub pretul de productie), in care nu renteaza pentru vanzator sa vanda, decat daca este foarte presat", a explicat Panculescu.

Cei care nu au presiunea de a returna creditele catre banci, sau se pot refinanta avand proiecte terminate de unde incaseaza chiriile estimate, putand astfel sa isi achite creditele, sunt jucatori care nu au acum probleme. Pentru ei, este de preferat sa asteapte doi-patru ani, pana cand piata isi ca reveni.

Panculescu mai spune ca exista destui cumparatori in piata, insa acestia vor sa cumpere la 30-50% din valoarea pe care proprietatile o aveau in 2008. Acesti cumparatori pot fi companiile cu private equity sau fondurile de investitii cu institutional equity, insa in nici un caz banci. De aceea, toate tranzactiile de anul acesta si anul viitor vor fi facute de jucatorii cu private equity sau de stress found-urile care actioneaza in conditii de criza.

„Ca marja de profit, dupa toate taxele, impozitele si creditele platite, investitorii probabil mai pot obtine inca 15-25%. Insa aceasta este un lucru bun, pentru ca piata trebuie sa se aseze pe o niste baze solide, si nu pe ineptii", a adaugat Andrei Panculescu.

Sursa

19 January 2009