Criza pe care o traversează piaţa imobiliară mondială era predictibilă. Însă, cum vom şti când s-a terminat? Barometrul este preţul terenului.Costurile de construcţie ale unei case nu diferă considerabil de la o zonă la alta, însă preţul de vânzare este determinat de locaţie.

sursa: www.casa-construct.ro/Dezvoltatorii nu plătesc mai scump pentru mâna de lucru şi nici pentru calitatea materialelor de la o regiune la alta în aceeaşi piaţă. Pentru a-şi asigura profituri generoase, investitorii alocă bugete mari achiziţiei de terenuri cu potenţial, se arată în Raportul de investiţii Money Week.

Cât timp accesul la creditare este dificil atât pentru dezvoltatori cât mai ales pentru utilizatorii finali, vânzările de terenuri vor continua să fie rare. Odată reluate tranzacţiile pe această piaţă, vom şti că punctul minim al ciclului imobiliar a fost atins.

Drama economică prin care trecem nu este diferită de parcursul crizelor anterioare, spun analiştii intervievaţi de Money Week. Cu o singură diferenţă: numărul mai mare al celor afectaţi.

Proprietăţile se vor devaloriza în continuare la nivel mondial, cel puţin până în 2011, iar revenirea pieţei rezidenţiale, primul segment ce iese din criză, va fi determinată de Bursele din America, se arată în studiul citat.

Dacă 2011 este anul în care analiștii estimează că piețele imobiliare mature vor începe să iasă din criză, 2011 nu coincide cu momentul în care piața locală va intra pe un trend crescător.

România, ca majoritatea țărilor din Europa Centrală şi de Est se stabilizează, dar este cu cel puţin şase luni în urma Occidentului, unde, prețurile au început deja să se aprecieze. În Marea Britanie, de exemplu, valoarea medie a unei case a crescut în 2009 cu peste 1.500 de lire, după căderea dramatică din 2008, de 31.355 lire, potrivit publicaţiei Financial Times.


 

 

Sursa

1 February 2010