Casa Radio emite un nou plan


Cotidianul - 13.06.2006
 

Proiectul Dimbovita Center va demara in septembrie.

Compania de proiect Dimbovita Center SRL a anuntat ca va incepe in luna septembrie 2006 lucrarile la Casa Radio. Aceasta va fi transformata in maximum trei ani intr-un complex comercial, valoarea minima a investitiei fiind de 130 de milioane de dolari. In prezent, Autoritatea Publica a concesionat dreptul de folosinta pe 49 de ani asupra cladirilor existente catre Compania de Proiect, detinind 10% din actiuni. In urmatoarele saptamini este preconizat ca ministrul de resort sa prezinte o nota in Guvern pentru realizarea unui act aditional la contractul existent care va cuprinde printre altele acordarea unor beneficii suplimentare statului roman, urmind ca ulterior semnarii documentului sa demareze lucrarile de constructie.

Ce vom vedea

Investitorii sustin ca noul complex va fi realizat in trei trepte, dupa cum urmeaza: shopping mall, birouri, wellness center, parcare: septembrie 2006-noiembrie 2007, iar valoarea investitiei va fi de aproximativ 90 de milioane de euro. Hotel, rezidente: septembrie 2006-noiembrie 2008, iar in acest caz investitia este de aproximativ 75 de milioane de euro. In final va fi realizat spitalul particular, adica in perioada iunie 2008-iunie 2009, suma investita va fi in acest ultim caz de aproximativ noua milioane de euro. Potrivit proiectului, shopping mall-ul va avea 40.000 de metri patrati cuprinzind circa 150 de magazine si sali de cinema. Spatiul de birouri va avea 21.000 de metri patrati de spatii A class, iar hotelul va avea aproximativ 300 de camere.

Initial reziliat, in prezent renegociat

La finele anului trecut, Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului si-a anuntat intentia de reziliere a contractului, urmare a faptului ca statului roman i se recunostea o participare doar de 10% la veniturile realizate din exploatarea Dimbovita Center, desi pusese la dispozitie si terenul, si constructia respectiva. In replica la declaratii, investitorii turci au amenintat ca vor da in judecata statul roman si l-au acuzat pe Laszlo Borbely, secretar de stat in minister, insarcinat cu lucrarile publice, ca ar fi influentat de anumite grupuri de interese. „Au existat firme care au cerut sa ni se ia proiectul, au existat grupuri de interese“, declara Kucuk.

Mai recent, ministrul Borbely si actionarii turci au dat la pace. Borbely a renuntat la rezilierea contractului, iar investitorii au acceptat renegocierea. Pe linga subestimarea participarii statului la proiect, alte puncte slabe sint, spune Borbely, lipsa de capacitate financiara a investitorilor turci, care au cooptat alte firme in proiect pentru a-l putea derula. „Eu am preluat problemele la inceputul anului 2005 si atunci contractul de parteneriat public privat era definitivat si inca nu incepusera lucrarile, deoarece investitorii nu aveau clarificata problema finantarii”, declara acesta.

Turcilor le-au fost adresate “mai multe intrebari pentru clarificarea problemelor”, printre care finantarea proiectului si cesionarea unor actiuni, sustine Borbely, iar recent a reinceput renegocierea contractului.

Citeste articol integral in Cotidianul



Dan Odagiu
Cotidianul
 

13 June 2006