Casele boieresti se închiriaza cu pâna la 20.000 de euro lunar




Adevarul - 02.11.2006
 

casele boieresti se inchiriaza cu pana la 20000 euro lunarCasele vechi boieresti, palatele si conacele sunt plasamente imobiliare ideale pentru investitorii care stiu ce înseamna cu adevarat valoarea.

Odata cumparata, o astfel de casa poate deveni un sediu somptuos pentru o firma "cu staif", sediu de ambasada sau chiar resedinta unei personalitati. Din închirierea unei astfel de locatii, proprietarul poate încasa între si 4.000 si 20.000 de euro lunar. Evaluatorii atrag însa atentia asupra faptului ca pretul de achizitie al unui asemenea imobil nu se stabileste la fel ca în cazul banalului apartament de bloc, ci urmeaza niste proceduri speciale.

De altfel, nici anuntul care scoate la vânzare un asemenea imobil nu se face ca în cazul blocurilor "comuniste", iar cele mai multe asemenea cladiri se tranzactioneaza pe o piata "gri". Imobilele de prestigiu casele boieresti si palatele din Bucuresti si din marile orase, dintre cele care au istorie, sunt primele care au atras atentia investitorilor straini cu bani si stil. Majoritatea caselor boieresti cumparate în ultimii 16 ani au devenit astfel sedii de birouri, ambasade si consulate.

Daca mai adaugam si conacele de la tara, cu întinsele suprafete de teren cu paduri si lac, apartinând fostelor domenii boieresti, atunci avem o imagine completa a acestei piete "cu un regim special". O piata pe care se învârtesc zeci de milioane de euro, iar anunturile de vânzare îsi asteapta cumparatorii chiar si câte trei ani.

"Chilipirurile" s-au epuizat prin `90

Ca sa cumperi acum o casa boiereasca bine conservata, cu o suprafata generoasa si cu câteva zeci de camere, obligatoriu situata în zona buna a orasului, ai nevoie de milioane de euro. Preturi mari au si conacele de la tara. Prin anii '90 însa situatia era cu totul alta.
"În acea perioada, casele boieresti din Bucuresti erau vândute cu câteva sute de mii de dolari. Nu putine au fost cazurile în care conacele s-au vândut cu câteva zeci de mii de dolari, asa cum s-a întâmplat cu cel de lânga Videle, care a fost tranzactionat cu suma de 7.500 de dolari", a declarat, pentru Adevarul, Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles. Merita trecuta în revista si vânzarea unui conac situat la 50 de kilometri de Bucuresti, pentru care cumparatorul a scos din cont doar 55.000 de euro. Pentru aceasta suma, el s-a ales cu un conac si cu câteva hectare de teren cu padure si lac.

Între timp, preturile au explodat. "Cresterea s-a produs mai ales dupa 2003, urmând evolutia întregii piete imobiliare, dar si datorita interesului crescut pentru acest tip de investitii", spune Silvestri. Specialistul explica atractivitatea mare a acestui tip de plasament prin prisma solutionarii cererilor de retrocedare.

Aceasta nu înseamna ca toate vechile cladiri au un regim juridic clar. Multe dintre ele fac obiectul unor procese, dar exista destui cumparatori si în acest caz care, în plus, obtin un discount generos la achizitionarea imobilului "cu probleme".

Citeste articolul integral in Adevarul

Simona Simionescu
Adevarul
 

2 November 2006