ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cat mai poate creste pretul caselor?
    

Revista CAPITAL - 28.01.2004

               Avantul pietei imobiliare va fi temperat usor de inasprirea conditiilor de creditare

              Evolutia preturilor i-a invatat in ultimele luni o regula pe romanii care isi cauta case: daca stai cateva saptamani cu banii in buzunar, s-ar putea sa nu mai ai ce cumpara. Preturile apartamentelor au crescut de la o zi la alta.

              Pretul unei case vechi nu se poate apropia, totusi, la mai mult de 30% din pretul uneia noi, spun specialistii. In orase ca Timisoara sau Cluj, aceasta diferenta a fost deja atinsa ca urmare a scumpirilor repetate ale apartamentelor, iar cumparatorii au inceput deja sa considere mai avantajoasa achizitia unei locuinte noi.

    Constructorii au prins din zbor oportunitatea. Ca urmare, vilelor de lux de peste 80.000 de euro, pana nu demult singura oferta la aceasta categorie, li s-au adaugat apartamente noi accesibile si persoanelor cu venituri medii. In Bucuresti, cu putine exceptii, locuinte noi cu preturi sub 80.000 de euro inca nu se construiesc. Potentialilor cumparatori nu le ramane decat sa se orienteze catre stocul de apartamente vechi.

    Aici, preturile au crescut deja in medie cu 35% fata de ianuarie 2003, pentru unele segmente imobiliare sau zone chiar dublandu-se. Trei factori au sustinut pana acum scumpirea: cresterea veniturilor populatiei, inmultirea investitorilor interesati de aceasta piata si creditele ipotecare. Ultimele isi vor pierde de la 1 februarie, potrivit bancherilor, o mare parte a clientilor (persoanele cu venituri mai mici de 300-400 de euro lunar).

             O data cu ele, si apartamentele vechi isi pierd din potentialii cumparatori, in conditiile in care, in lipsa unui avans de cateva ori mai mare, la un salariu de 300 de euro cu greu mai poate fi gasita chiar si o garsoniera confort doi in Capitala. Este insa suficient de puternic impactul noilor norme de creditare pentru a inversa tendinta de crestere a preturilor? In Timisoara, Cluj Napoca, Iasi si Constanta numarul cumparatorilor cu banii jos este mult mai mare in comparatie cu cel al beneficiarilor de credite, cel putin dupa sarbatorile de iarna, cand romanii plecati la lucru in strainatate se intorc in tara.

           "Se cumpara orice si cu oricat", spune stefan Kallos, director al agentiei EKS Company din Timisoara. In Bucuresti, cresterea preturilor continua sa fie sustinuta si de oamenii de afaceri straini, care investesc masiv in locuinte pentru inchiriere. In aceste conditii, chiar daca vor fi temperate de restrictiile la credite, preturile caselor vor continua sa creasca pe termen mediu, la cele vechi insa intr-un ritm mai lent.


Maria Seder, Oana Osman       

 

 

28 January 2004