Cătălin Scripcaru, fostul şef al diviziei de dezvoltare imobiliară a Raiffeisen, susţine într-un interviu acordat capital.ro, în calitate de managing partner al firmei Advanced Development, că reorganizarea companiilor trebuie realizată înainte de apariţia insolvenţei, care este un drum aproape sigur spre lichidarea activităţii.

sursa:capital.roScripcaru consideră că în Bucureşti nu sunt terenuri destul de ieftine pentru a construi locuinţe ce pot fi vândute cu 80.000 de euro şi că „Prima Casă" este un program social, care nu stimulează construcţiile noi.

Imediat ce au realizat că dezvoltările imobiliare nu mai sunt o afacere în această perioadă, oamenii de afaceri Cătălin Scripcaru şi Thomas Lundin, acţionarii companiei Advanced Development, s-au orientat, la sfârşitul lui 2008, spre servicii de reorganizare a afacerilor.

Am început cu reorganizarea de afaceri imobiliare, dar am avut cerinţe de la bănci şi pe alte domenii. Noi intervenim înainte de apariţia insolvenţei, înainte ca afacerea să se transforme în cimitir. Odată ce apare insolvenţa, chiar dacă există şi partea de reorganizare, de obicei se face o simplă constatare a morţii şi noi doar vindem organele mortului", a declarat pentru capital.ro Cătălin Scripcaru.

Controlul pierderilor

Când se ajunge la reorganizare, companiile nu mai pot scăpa fără asumarea unor pierderi, practic salvarea companiei constă în controlarea pierderilor, susţine omul de afaceri. „O restructurare nu înseamnă o salvare fără pierderi, cel puţin pe termen scurt. În unele cazuri, îi ajutăm să iasă din industrie sau să se concentreze pe anumite produse şi servicii", explică Scripcaru.

Acesta mai spune că firmele care ajung în pragul restructurării au probleme stringente cu lichidităţile, care pot fi rezolvate prin noi finanţări, în unele cazuri, dar de cele mai multe ori prin parteneriate.

De obicei se termină cu un mariaj, în sensul că intră un nou investitor, ori vine din piaţă un concurent care face o absorbţie, dar acţionarul are o pierdere. Compania nu mai e a lui, poate rămâne cu o felie, dar măcar o salvează", a spus acţionarul Advanced Development.Potrivit acestuia, la noi, de cele mai multe ori, aceste companii ajung „la cimitir" pentru că nu există cultura reorganizării.

Băncile nu creditează dezvoltări în stil „Prima Casă"

Cătălin Scripcaru este de părere că programul guvernamental „Prima Casă" nu se adresează construcţiilor de masă, ci doar unor proiecte mici, ce pot fi controlate cu uşurinţă. El consideră că dezvoltatorii unor proiecte de anvergură nu au cum să se bazeze pe acest program, de vreme ce nu ştiu dacă proiectul va mai exista, când vor finaliza primele locuinţe.


Sursa

15 March 2010