Mai multe proiecte care au intrat în insolvenţă în ultimele luni lasă găuri de zeci de mii de euro în buzunarul cumpărătorilor de bună-credinţă.
În cazul multor ansambluri rezidenţiale intrate în insolvenţă, băncile au oprit finanţarea
pentru că nu mai cred în viabilitatea economică a proiectelor. Recuperarea banilor deja daţi este o mare problemă şi pentru bănci, chiar dacă acestea figurează de obicei printre creditorii
garantaţi. Cu atât mai puţin au şanse să vadă banii cumpărătorii păgubiţi, al căror număr e în continuă creştere.
Intrarea în insolvenţă a proiectelor imobiliare începute înainte de anii de boom a continuat şi în acest an. Printre acestea se numără atât ansambluri rezidenţiale din zona Capitalei, cât şi din ţară. Numărul creditorilor creşte de la o lună la alta, însă foarte puţini dintre aceştia ştiu câţi bani au de recuperat măcar teoretic, ca sume recunoscute de administratorul judiciar. Chiar dacă situaţia multor proiecte era clară încă de la începutul crizei, procedurile de insolvenţă se dovedesc destul de greoaie. Asta cu atât mai mult cu cât este vorba despre proiecte în a căror finalizare nu mai crede aproape nimeni.
Greenlake Residence, pe malul Lacului Griviţa
Societatea Greenlake Residence este un dezvoltator imobiliar cu capital preponderent grec. Înainte de criză, planurile acestui dezvoltator au fost de a construi pe malul Lacului Griviţa patru blocuri şi vile, cu piscine naturale. Ansamblul trebuia să se întindă pe 10 hectare şi se impunea a fi unul dintre cele mai mari şi mai selecte cartiere din Bucureşti. Blocurile urmau să aibă apartamente cu două, trei şi patru camere, iar vilele pe trei etaje au fost proiectate cu ascensoare interioare. Doar o mică parte din acestea au fost realizate, şi cu mare întârziere. „Constatăm că apartamentele şi vilele de lux finalizate nu-şi găsesc cumpărători, clădirile pentru spaţii comerciale şi restaurant au rămas neînchiriate şi, în general, activitatea societăţii se desfăşoară la un nivel de avarie", indică administratorul judiciar într-un raport recent asupra situaţiei actuale a firmei. Cu toate acestea, administratorul judiciar consideră că activitatea debitoarei se poate rentabiliza în baza unui plan de reorganizare. Debitoarea a intrat în insolvenţă pe 6 iunie. Împotriva acestei firme se îndreaptă cu cereri băneşti peste 40 de creditori. Totalul creanţelor admise preliminar sare de 85 de milioane de lei. Printre creditori figurează atât persoane care au antecontractat apartamente, cât şi firme prestatoare de servicii şi bănci. Ca valoare, cea mai mare sumă de recuperat (sumă din categoria de creanţe garantate) o are Bancpost, cu peste 52 de milioane de lei. Ca volum, cei mai mulţi creditori sunt cei chirografari (printre care şi antecontractorii de apartamente), care figurează cu datorii totale de peste 22 de milioane de lei.
Trei ansambluri în Drumul Taberei
Dezvoltatorul Elgi Com a promis realizarea, împreună cu o altă firmă, a trei ansambluri de locuinţe în zona Drumul Taberei. Doar două dintre acestea au fost finalizate în ultimele luni, cu o întârziere de doi ani, în timp ce al treilea proiect nici măcar nu a fost început.
Cu toate acestea, dezvoltatorul a încasat avansuri din valoarea apartamentelor. În prezent, 41 de creditori îşi aşteaptă banii înapoi, cei mai mulţi dintre aceştia fiind antecontractanţi de apartamente. Sumele de recuperat variază de la 70.000 de lei până la peste 500.000 de lei în cazul antecontractanţi-lor de apartamente. La aceştia se adaugă banii rămaşi neplătiţi firmelor prestatoare de servicii, care depăşesc un milion de lei în unele cazuri. Totalul creanţelor împotriva firmei depăşeşte 12 milioane de lei. Administratorul judiciar a propus intrarea dezvoltatorului direct în faliment.
Adelaide Residence din Tunari
Pentru acest ansamblu de nouă blocuri, departe de finalizare, 38 de creditori speră să recupereze cândva măcar o parte din banii plătiţi. Majoritatea creditorilor sunt persoane care au plătit zeci sau chiar sute de mii de euro pentru a intra în posesia unui apartament. Mai precis, chiar şi cea mai mică sumă de recuperat depăşeşte 180.000 de lei. Acestora li se adaugă prestatorii de servicii, unii dintre ei având de recuperat peste un milion de lei. Totalul creanţelor împotriva firmei este de peste 26 de milioane de lei. Printre creditori se numără şi National Bank of Greece, care are de recuperat circa 18 milioane de lei (4,35 milioane de euro) drept creanţă garantată. O situaţie specială este a mai multor persoane care au solicitat zeci de mii de euro de la dezvoltator, dar despre care administratorul judiciar susţine că „nu au făcut dovada că şi-au exprimat opţiunea pentru rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă". Acestora li s-au respins, în tabelul preliminar, solicitările de recuperare a banilor, urmând să aştepte eventuala finalizare a apartamentelor promise. Problema e că cele nouă blocuri sunt în faze incipiente sau, în cel mai bun caz, oprite la jumătatea construcţiei. Iar datornicul South Pacific nu are resurse financiare pentru finalizarea proiectului decât dacă găseşte alte finanţări. „Debitoarea nu dispune de mijloace financiare pentru finalizarea ansamblului... Nici asociaţii şi nici creditorul majoritar - Banca Românească - nu şi-au arătat disponibilitatea de a finanţa continuarea execuţiei lucrărilor", indică administratorul judiciar într-un raport. Acesta susţine că în actualele condiţii nu există şanse reale de reorganizare a activităţii
Vectra Imobiliare, proiecte în Constanţa
Compania Vectra Imobiliare, parte a Grupului Vectra, a început mai multe proiecte în Constanţa şi Năvodari. Două dintre ansamblurile din Constanţa s-au finalizat şi vândut încă din 2007. Altele au rămas nefinalizate. Debitoarea a intrat în insolvenţă, dar nu a depus un plan de reorganizare în termenul legal prevăzut. Administratorul judiciar ar urma să propună intrarea în faliment a firmei. Vectra are peste 80 de creditori. Dintre aceştia, mai mult de 50 au de recuperat banii daţi pe apartamente care nu s-au finalizat. În cazul antecontractanţilor de apartamente, aceştia au de recuperat un total de circa 9 milioane de lei. Totalul creanţelor este de aproximativ 23 de milioane de lei. CEC are de recuperat două creanţe, fiecare de peste un milion de lei, una garantată şi o alta chirografară.
26 September 2011