Dacă aţi cumpărat o casă care se dovedeşte a fi prea scumpă şi mai aveţi şi un împrumut în euro ale cărui rate cresc de la o lună la alta, ar trebui să vă gândiţi cum să ieşi din situaţie.

Charlie Henry: Investitorii din piaţa imobiliară sunt încă în expectativăAcesta este unul dintre sfaturile pe care ni le dă Charlie Henry, director de investiţii al GVA Asco, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru The Money Channel.

"Lipsa de încredere în piaţa imobiliară se traduce prin scăderea investiţiilor şi a volumelor de tranzacţionare. În prezent, nu este doar o lipsă acută de bani, ci şi de produse. Şi mă refer acum la acele produse care pot întruni nevoilor celor dispuşi să cumpere. Totuşi este o mare diferenţă între ceea ce proprietarii se aşteaptă să primească şi ceea ce investitorii vor să plătească.

 În România, foarte multe proiecte au fost oprite. Asta creează o serie de oportunităţi pentru cei care dispun de bani. La nivel european însă, cred că această criză va afecta toate segmentele pieţei imobiliare. Şomajul creşte, economiile scad, la fel şi produsele interne brute. Este clar că probleme nu sunt doar pe sectorul de real estate. Nu există finanţare pentru foarte multe tipuri de activităţi. Revenind la România, câtă vreme ratele de profit oferite sunt egale cu cele din Marea Britanie, spre exemplu, e clar că investitorii nu vor alege să vină aici.

Nu văd de ce şi-ar plasa banii într-o ţară emergentă, câtă vreme pot obţine rate de 7,5-8% în state cu economii mai avansate. Până când lucrurile nu se vor schimba, sunt de părere că investitorii vor prefera Marea Britanie. Creşterea randamentelor arată o apetenţă tot mai mare pentru risc. Mulţi jucători imobiliari vor aştepta să vadă ce se întâmplă pe viitor, mai ales că nu ne mai putem baza pe banii băncilor ca în trecut.

Sursa

23 January 2009