Pentru a obţine o locuinţă cu chirie din fonduri publice,
trebuie să ai noroc şi răbdare .
Birocraţia şi dezinteresul funcţionarilor sunt cele mai mari piedici cu care se confruntă tinerii care vor o casă. Lupta este acerbă în condiţiile în care proiectele imobiliare de stat sunt foarte puţine.
Lipsa proiectelor pentru locuinţe destinate tinerilor a fost confirmată de edilul-şef Adriean Videanu. În urma primului articol din campania "Adevărul", "Generaţia fără casă", Videanu invocă "lipsa terenului pentru construcţia de locuinţe".
În acest context, primarul general anunţă că în cadrul şedinţei Consiliului General de astăzi va fi supus aprobării un proiect de hotărâre pentru transmiterea în folosinţă gratuită ANL a unui teren în suprafaţă de 11.330 mp, situat în Şoseaua Vitan-Bârzeşti.
„Depinde când se mai construieşte"
De la sectoare însă, informaţiile despre reluarea probabilă a repartiţiilor converg către 2009. „Poate fi şi 2009 şi 2011, depinde când se mai construieşte", susţin reprezentanţii Primăriei Sectorului 2. Periplul pentru o locuinţă socială începe însă la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Eşti trimis "la primărie". Şansele sunt însă minime să nimereşti la primăria care trebuie fără o îndrumare.
Majoritatea solicitanţilor acuză că sunt plimbaţi de la Ana la Caiafa, mulţi renunţând la visul de a obţine o astfel de locuinţă. "Nici n-am ajuns bine la sectorul 6, că m-a şi luat o doamnă că ce caut la ei dacă nu am buletin aici! Dar nici chip să-mi spună unde să mă duc!", îşi povesteşte aventura cu autorităţile Ana Marcu.
La cheremul funcţionarilor
La Primăria Sectorului 1, la ghişeul de informaţii ţi se pune sub nas un formular prin care "rogi respectuos" edilul să îţi repartizeze o locuinţă prin ANL. "O să primiţi prin poştă alte informaţii", te expediază sec funcţionara de la ghişeu, fără să ştii măcar dacă ai nimerit unde trebuia. Cu aceeaşi indiferenţă eşti întâmpinat şi la sectorul 5, la sectorul 6 sau la sectorul 3.
La Biroul de Relaţii cu Publicul de la sectorul 2, primele răspunsuri clare: trebuie completat un formular şi depus la primărie, împreună cu actele doveditoare solicitate în acesta. "După ce depuneţi dosarul, vedem ce punctaj aveţi şi dacă sunt întrunite condiţiile vă putem trece pe lista de aşteptare pentru 2009. Probabil atunci se reiau repartiţiile", ni se spune la Primăria Sectorului 2. Aceeaşi confirmare vine şi de la sectorul 4.
Sursa13 February 2008