Omul de afaceri George Copos, proprietarul a şapte hoteluri pe piaţa locală, dintre care două în Eforie Nord, a închiriat pe trei ani hotelul de trei stele Astoria companiei Marina Travel, care mai deţine acţiuni la două hoteluri clasificate la o stea din această staţiune.
Mişcarea nu este surprinzătoare în condiţiile în care în mai anul acesta
Copos declara că "pe litoral nu există nicio şansă" şi că a greşit când a investit pe litoral. Mai mult, el aprecia că ar vinde şi "mâine" cu un milon de euro hotelurile de la mare.
Hotelul Astoria, construit în anii '60 şi renovat în 2003, operează 97 de camere. Date recente cu privire la încasările hotelului nu au fost făcute publice, însă în anul 2008 era anunţată o cifră de afaceri de aproape jumătate de milion de euro.
Vor să cumpere hotelul
"Am închiriat de la Ana Hotels hotelul Astoria pentru că unul dintre cele două hoteluri pe care le avem pe litoral s-a închis. Plănuim să cumpărăm hotelul Astoria, am anunţat această intenţie, dar încă nu am purtat discuţii despre suma cu care am putea cumpăra hotelul", a declarat Marius Cîrja, reprezentantul companiei Marina Travel, firmă deţinută de Gheorghiţa Cîrja (95%), soţia sa.
Compania Marina Travel deţine hotelul Putna din Eforie Nord, închis în prezent, şi 50% din acţiunile hotelului Meteor, clasificat la o stea (restul de 50% de acţiuni sunt controlate de compania THR).
Marina Travel a raportat anul trecut o cifră de afaceri de circa 332.000 de lei (76.000 euro) şi un profit de circa 154.000 de lei (36.000 euro), la un număr de trei angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Copos mai deţine la mare, tot în Eforie Nord, hotelul de patru stele Europa, de la care aşteaptă anul viitor venituri de 2,8 mil. euro. "Am bugetat pentru anul viitor la Ana Hotels venituri operaţionale de 114,8 mil. lei (26 mil. euro) la cele şapte hoteluri", a spus omul de afaceri. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei Ana Hotels s-a ridicat la 97,2 mil. lei (23 mil. euro), iar veniturile totale erau de 113 mil. lei (26 mil.euro).
Hilton aduce cele mai mari venituri
Cele mai mari venituri în 2012 vor fi aduse de Athénée Palace Hilton, unde s-au bugetat afaceri de 58,5 milioane de lei (13,4 mil. euro), potrivit lui George Copos.
Pe de altă parte, de la Crowne Plaza se aşteaptă o cifră de afaceri de 28,2 milioane de lei (6,5 mil. euro).
La hotelul Sportul, unde a fost finalizată investiţia de 11 milioane de euro, a fost bugetată o cifră de afaceri de 15,7 milioane de lei (3,6 mil. euro), iar la hotelul Europa o cifră de afaceri de 12,4 milioane de lei (2,8 mil. euro).
În octombrie, finanţatorul echipei Rapid a finalizat investiţiile de 11 milioane de euro în modernizarea hotelului Sportul din Poiana Braşov, unde a fost dezvoltat un centru spa şi un centru de conferinţe.
Deşi aceasta este cea mai mare investiţie pe care a făcut-o Copos în hotelurile lui, cele mai importante venituri sunt generate în continuare de unităţile de cinci stele din Capitală. În primele nouă luni ale acestui an Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza au adus 73% din veniturile totale ale companiei Ana Hotels. Restul a fost generat de hotelurile de la munte şi de la mare.
Debutul în industria hotelieră pentru George Copos a fost reprezentat de preluarea în 1996 a trei hoteluri din Poiana Braşov (Bradul, Poiana şi Sportul). Şi fostul hotel Flora (actualul Crowne Plaza), aflat în partea de nord a Capitalei, a fost achiziţionat în acel an. În 1999, Copos a investit în transportul pe cablu în Braşov şi în staţiunea Poiana Braşov.
Divizia de turism a fost extinsă prin achiziţionarea în 2001-2002 a altor două hoteluri în staţiunea Eforie Nord, hotelurile Astoria şi Europa.
Patru ani mai târziu, Copos devine proprietarul hotelului Athénée Palace Hilton, un hotel de cinci stele din centrul Bucureştiului.
Copos mai are în proprietate pe lângă cele şapte hoteluri un lanţ de magazine cu produse de panificaţie (Ana Pan), o fabrică de motoare electrice (Ana Imep) şi alte active prin grupul Ana Holding.
9 December 2011