C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cresterea dobanzilor rastoarna calculele privind creditul ipotecar
REALITATEA ROMANEASCA - 05 /08/ 2003

Nemultumirea Fondului Monetar International fata de expansiunea creditului neguvernamental a incins spiritele la Bucuresti. Negocierile cu reprezentantii Fondului par sa fi fost guvernate de dorinta unui nou acord, fapt care a condus la acceptarea de catre partea romana a unor masuri administrative care sa limiteze creditarea. Un segment afectat simtitor ar putea fi, in cazul unor masuri transante, creditul ipotecar.


Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a dat ca sigura majorarea dobanzilor pentru imprumuturile acordate populatiei. Numai ca pisica a fost aruncata in curtea Bancii Nationale. Ministerul Finantelor nu este dispus sa foloseasca singurul instrument pe care il are in maini pentru a forta cresterea dobanzilor: titlurile de stat.
Surse autorizate ne-au declarat ca Finantele nu vor majora dobanzile la certificatele cu scadenta mai mare de un an, iar la cele cu scadenta intr-un termen mai scurt ar putea fi acceptata o crestere de cel mult 0,1 puncte procentuale. Motivele sunt destul de vizibile: in primul rand Ministerul Finantelor trebuie sa aiba in vedere o inflatie mai redusa la sfar-situl anului, iar pe de alta parte o crestere a cheltuielilor cu dobanzile s-ar vedea in deficitul bugetar, care din punctul de vedere al FMI este prea ridicat. Ca urmare, ministrul Tanasescu i-a cerut guvernatorului Bancii Nationale sa rezolve aceasta problema.
Banca Nationala nu pare dispusa sa se grabeasca, dupa cum reiese din declaratiile oficialilor, dar va oferi raspunsul ei in sedinta Consiliului de Administratie ce se va intruni in aceasta saptamana.

Investitii de milioane de euro blocate
Decizia de a fi luate masuri administrative in vederea cresterii dobanzilor va incurca destul de mult calculele facute in ceea ce priveste creditul ipotecar. In general, vor fi afectati cei care au obtinut imprumuturi cu dobanda variabila. In plus, vor fi descurajate investitiile in constructia locuintelor.
Desi la ora actuala acest tip de credit nu reprezinta extrem de mult, cam 15% din piata, o modificare a dobanzilor la valuta i-ar pune in dificultate pe cei care au reusit sa contracteze deja astfel de imprumuturi.
O pondere mult mai mare in masa de credit oferita populatiei o au imprumuturile pentru bunuri de folosinta indelungata sau nevoi personale care sunt destinate in mod evident consumului. Or, tocmai expansiunea creditului de consum, fara o majorare corespunzatoare a investitiilor in economie, ii nemultumeste pe cei de la FMI, care au acuzat printre altele usurinta cu care este finantat si consumul intreprinderilor, cu referire directa la mult-hulitul sector de stat.

NU creditului in valuta!
O majorare a dobanzii in medie cu un punct procentual, asa cum a fost anuntata, nu ar insemna mare lucru in cazul imprumuturilor in lei. In plus, este greu de vazut cum ar mai putea creste dobanda in conditiile in care plaja dobanzilor la credite este de 17-30%. Cu totul altfel se va pune problema daca un

5 August 2003