Banii Nostri - 23.01.2006
 

Imobilele cu staif se inchiriaza cu 20 euro/mp pe luna, dar exista si spatii la jumatate din aceasta suma.

Cand vine vorba de gasirea unui spatiu, o companie multinationala stie ce vrea: birouri de clasa A, situate intr-o zona ultracentrala si dotate cu toate facilitatile. Cladirii sa nu-i lipseasca nimic, sa asigure confort maxim pentru angajati. Pentru aceasta, marile firme platesc sume in jurul valorii de 20 euro/mp pe luna. Dar, in economia romaneasca, activeaza si companii mai mici, cu numar de angajati si volum de lucru reduse. Acestea au bani mai putini si cauta locatii pentru care sa plateasca mai putin.

Cum arata majoritatea cererilor?  In primul rand, suprafata cat mai mare pe nivel (intre 400 si 1.000 mp), pentru ca toti angajatii sa stea la acelasi etaj. Se prefera cladirile extinse pe orizontala, cu suprafete generoase din aceasta perspectiva. Daca societatile puternice tin foarte mult la finisaje (pentru ele imaginea reprezentand practic o "demonstratie de forta"), la companiile de mica anvergura acestea trec oarecum pe planul secund. Pentru o intreprindere mica sau mijlocie conteaza mai mult sa aiba dotarile clasice: paza, climatizare, infrastructura IT, linii telefonice, o buna conexiune la Internet.

Extrem de importante sunt parcarile.  In Bucuresti cel putin, toata lumea umbla disperata dupa un loc unde sa-si odihneasca masina. Aici zonele semicentrale se prefera celor din "buricul targului", deoarece pe arterele intens circulate, la orele de varf, e aproape imposibil sa gasesti un coltisor unde sa inghesui automobilul. Ideal ar fi ca la 50-70 metri patrati inchiriati sa existe un loc de parcare.

Alternative pentru BMM (bugete mici si mijlocii)

O perioada indelungata, cea mai accesibila solutie au reprezentat-o vilele si apartamentele in vile, precum si cladirile noi sau renovate, cladiri de clasa C in general. Exceptia a reprezentat-o desi-gur perioada de start-up, cand majoritatea a recurs la inchirierea de apartamente in blocurile de locuinte. Nivelul chiriilor pentru aceste spatii se situeaza intre 8 si 12 euro/mp pentru spatiile in vile, respectiv 8-11 euro/mp pentru cladirile clasa C. Din 2004, cladirile de clasa B au devenit si ele o alternativa importanta pentru companiile de talie medie. Ele nu se ridica la performantele celor de "first class", dar ofera suficiente conditii de lucru. Prima s-a dezvoltat pe acest domeniu Pipera, dar "vine tare din urma" Grozavesti-Semanatoarea. Rata de neocupare pentru spatiile clasa B atinsese un nivel foarte scazut anul trecut, de 15% (fata de 37% in 2000). 

Vila de inchiriat, plusuri si minusuri

Bile albe:
- nivel scazut al chiriilor (intre 8 si 12 euro/mp)
- existenta unor suprafete diverse: 100-400 mp
- locatia se adapteaza mai usor cerintelor unei companii
- costuri de intretinere mici
- locuri de parcare la dispozitia personalului.

Bile negre:
- exista spatii inutilizabile (holuri, scari, spatii depozitare), astfel incat suprafata utila este de fapt mai mica decat cea care se plateste efectiv
- compartimentari relativ rigide, care se pot sau nu plia pe necesitatile companiei.


Banii Nostri
 

23 January 2006