Cum sa sechestrezi in casa agentul termic
Evenimentul Zilei - 20.01.2006
 

Statul acorda credite si subventii pentru izolarea locuintei

Gazul se scumpeste tot timpul, intretinerea e tot mai mare, iar factura de curent electric iti goleste lunar buzunarele. Cresterea preturilor la utilitati ii macina pe romanii care, in lipsa banilor care sa le permita sa isi achite „notele de plata”, au recurs in ultimii ani la solutii radicale: s-au debransat de la caldura, au imputinat becurile din casa si au scos frigiderele din priza in timpul iernii, depozitandu-si mancarea pe balcon.

Exista insa si solutii care tin de utilizarea eficienta a resurselor: ele duc la micsorarea costurilor fara a-ti afecta confortul, ba chiar dimpotriva. Studiile demonstreaza ca romanii arunca pur si simplu banii pe geam, deoarece aproape 50% din ceea ce platesc se pierde pe diverse cai.

Soba de teracota, daramata cu ajutor de la stat

Gazul metan a fost, in ultimii ani, preferat de tot mai multi pentru incalzirea locuintei. Pretul acestuia a crescut insa, iar efectele sunt resimtite din plin in special de catre cei care au sobe de teracota. O solutie de reducere a costurilor in acest caz o constituie inlocuirea sobelor cu un arzator sau o centrala termica. Acestea consuma mai putin si pot fi programate sa mentina o temperatura constanta in casa.

Cei care vor sa-si modernizeze locuinta, dar al caror venit pe membru de familie nu depaseste 3,1 milioane, pot primi si subventie de la stat: 15 milioane de lei in cazul centralelor si trei milioane de lei in cazul arzatoarelor. O centrala costa, in medie, 25 de milioane, suma la care se adauga si costurile legate de montare, achizitionarea tevilor si a caloriferelor. Banii pot fi procurati fie prin credit direct de la banca, fie prin intermediul firmelor care vand centrale sau arzatoare.

20% din caldura se „evapora” prin tavan

Inainte de a monta un sistem performant de incalzire, e de preferat insa sa se efectueze o cat mai buna izolare termica a locuintei. De la clasica „inchidere” a balconului, montarea de obloane sau blindarea geamurilor cu tot soiul de pernute si pana la solutiile moderne de tipul montarii de geam termopan sau refacerea hidroizolatiei blocului prin folosirea tehnologiilor de ultima ora, toate reduc, intr-o masura mai mare sau mai mica, pierderile.

Specialistii afirma ca izolarea acoperisului aduce cele mai mari economii: 20% din valoarea facturii. Izolarea podelei aduce o economie de 8%, iar etanseizarea ferestrelor de 4%. Micile imbunatatiri nu presupun costuri mari, iar pentru cele de amploare se pot gasi solutii de finantare cum ar fi creditele sau ratele.

Teoretic, pentru blocuri exista si o alta solutie: includerea in programul de reabilitare termica a cladirilor. Acesta presupune ca statul subventioneaza lucrarile de reabilitare in proportie de 30% si ii imprumuta pe proprietari cu 55% din valoarea lucrarii. Avantajos, la prima vedere, doar ca locatarii-proprietari trebuie sa fie cu totii de acord cu includerea in program si sa poata achita avansul de 15a din valoarea lucrarii.

In plus, ei trebuie sa isi ipotecheze locuintele pentru creditul de la stat, lucru de care cei mai multi se feresc.

Frigiderele care trec clasa

Principiul „sunt prea sarac ca sa ma imbrac ieftin” se aplica si atunci cand vine vorba de celelalte lucruri care ne inconjoara, de la masina si pana la sistemul de incalzire a locuintei sau frigiderul pe care il folosim. In ultimii ani, asaltati de credite „numai cu buletinul”, toata lumea s-a ingramadit sa isi schimbe televizorul, firgiderul sau masina de spalat. Cei mai multi au fost interesati de culoare, pret sau marca si foarte putin de economia de curent pe care o pot face. Asta cu toate ca un frigider cu tehnologie de ultima generatie si decongelare automata consuma cu 35% mai putin curent decat unul produs acum cativa ani. Frigiderele sunt categorisite in functie de consum, lucru specificat pe eticheta. Astfel, refrigeratoarele cu cel mai mic consum sunt cele din clasa A+, urmatoarele fiind cele din clasa A. O clasificare asemanatoare functioneaza si in cazul masinilor de spalat, unde cele mai economicoase aparate sunt incluse in clasa A+, iar cele mai energofage sunt incluse in clasa G. Pretul e direct proportional cu performantele, dar cele cateva milioane in plus se amortizeaza destul de rapid, numai din economii. In plus, aparatele de ultima generatie au si dotari superioare.

Adriana Tomasevici - Evenimentul Zilei
 

20 January 2006