ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Dezvoltarea creditului ipotecar a crescut pretul locuintelor     
ADEVARUL -  29. 08. 2003

Ritmul de crestere a preturilor ar putea fi de 15% pe an pentru perioada urmatoare 

Dezvoltarea creditului ipotecar si trecerea de la dolar la euro ca moneda de tranzactionare, insotite de o oferta limitata, au ridicat costurile de achizitie pe piata imobiliara in toate regiunile tarii, evolutia preturilor fiind, insa, diferita de la zona la zona.
"In acest an, preturile apartamentelor au crescut cu circa 20-25%, iar pentru urmatorii cinci ani estimez o majorare, in termeni reali, de 15% pe an", a afirmat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
El a aratat ca trendul ascendent pe care s-a inscris piata creditelor ipotecare a impulsionat cererea pe piata imobiliara, in conditiile in care oferta a ramas constanta.

 "Daca anul trecut au fost acordate credite ipotecare in valoare de 100-200 de milioane de euro, pentru acest an surse bancare apreciaza ca se va ajunge la aproximativ 300 de milioane de euro", a spus Zilisteanu.
Un alt element de influenta mentionat de Zilisteanu este orientarea ofertei spre moneda europeana. "Cresterea euro in raport cu dolarul a determinat majoritatea vanzatorilor sa solicite pretul in moneda europeana", a afirmat Zilisteanu. Fata de anul trecut, preturile apartamentelor din Capitala au crescut cu 40-50%.

"Daca un apartament cu trei camere in cartierul Drumul Taberei se vindea cu 15.000-16.000 de dolari, in prezent, pretul acestuia este de circa 24.000-25.000 de dolari", a aratat Doina Ispas, directorul agentiei imobiliare As Imobiliare din Bucuresti. Ea anticipeaza pentru aceasta toamna preturi mai mari la garsoniere, pentru acest tip de locuinta cererea urmand sa creasca o data cu inceperea anului universitar. Si in zona de vest a tarii, cumparatorul plateste acum mai mult. In Timisoara, preturile au crescut de la inceputul anului cu 30%, astfel incat un apartament cu trei camere in zona centrala se vinde cu 25.000-35.000 de euro", a spus Ramona Belejan, director de marketing al companiei Casa Domi din Timisoara, precizand ca si la Arad preturile s-au majorat cu aproximativ 25%. La randul sau, Lucian Calen, directorul companiei imobiliare Brahouse Brasov, a aratat ca pretul locuintelor a crescut cu 20-25%, o garsoniera situata in zona centrala a orasului ajungand la 12.000 de euro.

"In mod categoric, paritatea euro/dolar si dezvoltarea pietei creditului ipotecar au sustinut evolutia preturilor locuintelor", a spus Calen. La Piatra Neamt, piata a urcat cu 30-50%, operatorii mentionand aceiasi factori de influenta. "Un apartament de trei camere in zona centrala costa acum 30.000 de euro.

De asemenea, preturile pentru achizitia de terenuri au crescut cu 30%, intrucat exista un interes tot mai mare fata de constructia de case", a afirmat Emil Toma, directorul general al agentiei imobiliare Infocasa. Cei mai multi operatori se asteapta ca preturile sa urce in continuare, chiar daca nu in acelasi ritm, dar exista si previziuni ce indica o asezare a valorilor de tranzactionare, sustinute de echilibrarea raportului intre cerere si oferta. "Scaderea preturilor ar putea fi doar conjuncturala", a conchis Radu Zilisteanu.  
 

 

 

 

29 August 2003