Drumul de 21 de kilometri care leagă localitatea Răchiţele de Ic Ponor a beneficiat de consolidări, construcţia unor poduri şi mai multe terasamente. Până în acest moment, traseul a fost consolidat cu cofraje metalice umplute cu pietre.

sursa:adevarul.roOdată cu venirea primăverii sunt aşteptaţi şi muncitorii maghiari, care lucrează la modernizarea drumului turistic din Ţara Moţilor. Ei trebuie să se grăbească, deoarece, potrivit contractului, termenul de finalizare a fost stabilit la trei ani, din care aproape unul s-a scurs.

Mircea Avram, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RADPP) al judeţului Cluj, susţine că lucrările sunt în grafic. Ba chiar mai mult decât atât, el consideră că drumul va fi modernizat înainte de termen.

„Muncitorii maghiari lucrează foarte bine, am depăşit chiar graficul. Peste iarnă nu s-a prea putut lucra, însă vom relua munca în scurt timp. Utilajele sunt deja acolo şi urmează să sosească şi muncitorii. Circa trei sute de persoane vor lucra acolo zilnic", ne-a spus acesta.

Peste iarnă, o mare parte a lucrărilor au fost sistate. Potrivit localnicilor, în zonă s-au înregistrat chiar şi -25 de grade Celsius în unele zile.

Podurile, refăcute

Potrivit directorului RADPP Cluj, s-au montat ziduri de sprijin din piatră naturală, între valea ce curge de-a lungul drumului, s-au efectuat lucrări de defrişări de arbori şi arbuşti pe tot traseul care urmează a fi modernizat şi săpături pentru extinderea platformei drumului, acolo unde este posibil.

„Am realizat mai multe expertize, privind nouă poduri, pentru a vedea dacă merită să le refacem ori trebuie să le construim din nou. În cele din urmă am ajuns la concluzia că trebuie să le refacem", a spus Avram.

Cu terasamentele şi consolidările s-a ajuns, înainte de sosirea iernii, până în localitatea Doda Pilii, aflată la jumătatea traseului.

Moţii aşteaptă drumul încă „din Epoca de Aur"

Bătrânii din localitatea Răchiţele îşi aduc aminte de cum arăta drumul şi înainte de a fi consolidat prima dată. „Îmi amintesc că pe drumul ăsta se circula prin apă, era practic doar o vale. Doar apoi s-a început exploatarea pădurilor, bogate în arbori seculari şi s-a făcut drumul mai bun", ne-a povestit Constantin Cuş, un localnic în vârstă de 78 de ani. „Noi aşteptăm să se facă drumul ăsta încă din Epoca de Aur", a încheiat, amuzat, bătrânul.

Cu toate că satul le este invadat de utilaje şi camioane care transportă zilnic piatră, localnicii se bucură ştiind că drumul va fi modernizat. „Nu are ce să ne deranjeze. Măcar îl vor face, iar când se va putea circula, vor veni mulţi turişti aici", consideră Avram Lazăr, un alt localnic din Răchiţele, satul din care porneşte drumul turistic finanţat din fonduri europene, care va lega judeţul Cluj de Bihor prin Munţii Apuseni.


 

 

Sursa

12 February 2010