Proprietarii de cabane si terenuri din Masivul Parang au reusit o performanta greu de egalat. Doar in decursul ultimilor trei ani au adus un prejudiciu de peste 3 milioane de lei RON bugetului local al municipiului Petrosani, prin neplata redeventelor si a taxelor de concesiune aferente terenurilor si cladirilor pe care le detin in zona turistica din Masivul Parang.

Neregulile din Masivul Parang au iesit la iveala in urma unor verificari ale inspectorilor Curtii de Conturi Hunedoara, care au constatat ca nici autoritatile locale nu au avut interesul sa aplice legea in zona.

Sute de metri patrati, ocupati abuziv si fara plata

Inspectorii financiari Paul Afumatu si Silvia Gherghel sustin ca, inca din luna februarie 2004, au fost constatate nereguli in ceea ce priveste constructia caselor de vacanta. Comisia de control din cadrul Inspectoratului Judetean de Constructii (IJC) a stabilit ca din 133 de proprietari de cabane si case de vacanta in Masivul Parang, 31 de concesionari au construit pe suprafete mai mari decat cele care le-au fost atribuite prin contract, diferentele fiind cuprinse intre trei metri patrati si peste 500 de metri patrati. Spre exemplu, Dorel Bejenaru a avut concesionata o parcela in suprafata de 250 de metri patrati, insa a ocupat abuziv nu mai putin de 525 de metri patrati.
Inspectorii Curtii de Conturi au stabilit ca proprietarii acestor constuctii, care au ocupat abuziv teren in Parang, au prejudiciat bugetul local cu 3.311.593,64 lei RON.

Au incalcat legea in mod voit

Pentru ca multa vreme nu a existat un Plan de Urbanism Zonal, Masivul Parang a fost un adevarat rai al constructiilor ilegale. Potrivit organelor de control, cei care si-au ridicat case de vacanta nu au respectat limitele parcelelor care le-au fost atribuite, depasindu-le cu buna stiinta, singura restrictie fiind legata de fondurile fiecaruia. Asa se face ca, in statiunea turistica Parang au fost ridicate zeci de casute de vacanta, unele mai mari ca altele. Autoritatile locale nu au facut decat sa constate modul haotic in care s-a construit si pentru care zona a fost in repetate randuri declasificata de Ministerul Turismului.
Reprezentantii Primariei Municipiului Petrosani sustin ca i-au sanctionat pe cei aflati in ilegalitate prin adoptarea HCL 44/2004, prin care posesorii de cabane, care au ocupat abuziv anumite suprafete de teren, au fost obligati sa plateasca taxele si pentru suprafata ocupata in plus.

23 November 2005