În Capitală se desfăşoară luna aceasta cea mai mare campanie de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice. Este vorba despre acţiunea "Alungă fantomele electronicelor vechi", iniţiată de sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Environ şi Compania Romprest.

14749-deseuri_electrice_oradea_1_645_20090703103401_1.jpgTimp de o lună de zile, cetățenii și instituțiile din sectorul 1 pot suna gratuit la numărul de telefon 021/9460 pentru a se debarasa de aparatura electrocasnică nefolositoare, care le ocupă inutil spaţiul în locuinţe.

"Deşeurile electronice, electrice şi electrocasnice sunt un pericol pentru mediu. Lăsate la voia întâmplării pe spaţiile verzi sau pe stradă, ele ne pot afecta sănătatea. Prin această nouă campanie ne dorim să fim prima administrație locală care implementează la nivelul întregii comunități un program de conștientizare și colectare selectivă a DEEE-urilor. Grija pentru mediu începe de la noi de acasă", a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Pentru a stimula colectarea selectivă a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnicepe durata campaniei, asociațiile de locatari, dar și instituțiile și companiile din sectorul 1 se pot înscrie într-o competiție, ai cărei câștigători vor fi desemnați pe 30 noiembrie, în cadrul unei Gale de Premiere. Organizatorii au prevăzut trei categorii de premii: pentru asociații de locatari - cea mai „verde" asociație de locatari, pentru instituții - cea mai „verde" instituție din sectorul 1, pentru companii - companie „liberă" de DEEE-uri, pentru cetățeni - cel mai EcoActiv cetățean al sectorului 1.

Autorităţile locale din sectorul 1 al Municipiului București au lansat, în martie 2008, un program de colectare gratuită a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice care se desfășoarăîn a două duminică a fiecărei luni. Pe lângă campania proprie de ridicare a DEEE-urilor, administrația locală s-a alăturat şi campaniei naţionale "Marea Debarasare", iniţiată de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate de către Asociaţia "Environ" în vederea tratării lor ecologice, valorificării şi reciclării, în conformitate cu legislaţia europeană de mediu.


2 November 2010