Dezvoltatorii imobiliari ajung in proces cu clientii, ca urmare a amanarii sau anularii unor proiecte rezidentiale.

Avocatii atrag atentia ca, din cauza legislatiei permisive, care nu i-a obligat pe dezvoltatori sa aduca garantii pentru proiectele prezentate clientilor "pe hartie", unii romani risca sa ramana si fara banii dati in avans, si fara locuinta.

In acelasi timp, analistii imobiliari recomanda pagubitilor sa se adreseze justitiei, aceasta cale fiind singura prin care pot sa-si recupereze macar o parte de investitie.

Tot mai multi clienti care au cumparat locuinte în ansamblurile rezidentiale înca din stadiul de proiect au ajuns sa ii cheme în instanta pe dezvoltatori, pentru încalcarea contractelor. Acestia acuza depasirea termenelor de finalizare a constructiilor si, chiar, anularea totala a proiectelor, fara posibilitatea de returnare a sumelor platite ca avans.

Potrivit avocatilor, cele mai multe cazuri in care dezvoltatorii întârzie predarea apartamentelor catre cumparatori sunt in orasele mari, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Arad.

"Un client strain a dat avans, in 2007, 65.000 de euro pentru doua apartamente ce trebuiau sa fie finalizate in acest an. Dezvoltatorul nu a ridicat nimic, ba, mai mult, nici nu a obtinut autorizatie de constructie.

Sursa

10 November 2009