C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Persoanele care-si construiesc o casa vor plati taxe mai mici cu 20 la suta
CURIERUL NATIONAL - 18 08 2003

Persoanele fizice romane care isi construiesc, in 2003, o locuinta, pot depune la administratiile financiare, pina la data de 30 iunie 2004, o cerere de reducere a impozitului pe venit in cuantum de 20% din valoarea materialelor folosite.

Ordinul 1.091/2003 emis de ministrul finantelor stabileste normele metodologice de aplicare a prevederilor articolului 65, alineatul 5, din Ordonanta Guvernului 7/2001, completata de Legea 493/2002, care acorda o reducere a impozitului pe venit in cuantum de 20% din valoarea materialelor folosite pentru constructiile de locuinte proprietate personala.

Pastrati facturile si bonurile fiscale
Contribuabilii vor depune un dosar care va contine copii ale autorizatiei si contractului de construire, precum si ale situatiei de lucrari anuale in care sunt inscrise cheltuielile materiale efectuate in perioada impozabila respectiva. Totodata, persoanele in cauza vor prezenta documente justificative (facturi fiscale, bonuri fiscale etc.) pentru materialele achizitionate si procesul verbal de receptie a lucrarilor.
Facilitatea fiscala se acorda pentru valoarea materialelor aferente constructiei unei singure locuinte, in limita impozitului datorat pentru anul fiscal respectiv.
In cazul in care 20% din valoarea materialalor folosite in anul 2003 reprezinta o suma mai mare decat cuantumul impozitului anual pe venit datorat, execedentul nu se reporteaza.
Conform normelor metodologice, beneficiaza de aceasta facilitate fiscala persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania care realizeaza venituri supuse procedurii de globalizare, respectiv venituri din activitati independente, din salarii si/sau din cedarea folosintei bunurilor, precum si persoanele care obtin venituri supuse impunerii finale.
Locuinta poate fi realizata in antrepriza si/sau in regie proprie sau poate fi cumparata direct de la constructor.
Persoanele care au contractat o locuinta prin ANL nu beneficiaza de aceasta facilitate.

Program pentru reabilitarea termica a unor blocuri
Programul de reabilitare termica a unor blocuri cu locuinte sociale va fi finantat prin Fondul elevetian de contrapartida, constituit in baza unui acord intre guvernele Romaniei si Elvetiei, cu suma de 58,3 miliarde lei, a decis Guvernul.
Potrivit unei hotariri aprobate in sedinta guvernului, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va aloca din veniturile institutiei alte 20,4 miliarde de lei pentru cofinantarea proiectului. Prima etapa a proiectului va include reabilitarea termica a 12 cladiri de locuit multietajate cu destinatia de locuinte sociale, aflate in proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale, din judetele Bacau, Botosani, Braila, Covasna, Gorj, Iasi, Mures, Suceava, Teleorman, Vaslui, Maramures si Olt.
Cladirile au un consum mare de energie, din cauza calitatilor termoizolante deficitare ale materialelor de constructie utilizate si a pierderilor ridicate de caldura la nivelul inchiderilor, si au fost selectate, potrivit Guvernului, pe baza unor criterii tehnice convenite cu partea elvetiana .
Lucrarile la cele 12 cladiri vor fi realizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin Compania Nationala de Investitii - CNI S.A.
Fondul elvetian de contrapartida este constituit din contravaloarea in moneda nationala a bunurilor importate in cadrul unor proiecte de cooperare financiara, convenite pe baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Confederatiei Elvetiene privind acordarea asistentei financiare, semnat la Bucuresti la 14 decembrie 2001. Fondul poate fi utilizat pentru finantarea unor proiecte de infrastructura, protectie a mediului si de diminuare a consecintelor sociale ale masurilor de restructurare economica.  



 

 

 

18 August 2003