Peste jumatate din administratorii de bloc sunt angajati ilegal
Curentul - 31.10.2005
 

Conform unei norme metodologice aparute in urma cu doi ani, toti administratorii angajati de asociatiile de proprietari au obligatia sa sustina un examen de atestare si, astfel, sa-si obtina acreditarea. Foarte putini insa respecta prevederile legale. In Bucuresti, numai 4.759 administratori, din cele 10.500 asociatii de proprietari, s-au conformat si au obtinut atestatul. Actul normativ este insa considerat inutil si prost facut atat de catre edilii locali, cat si de reprezentantii asociatiilor de proprietari.

Termenul limita pana la care administratoriii trebuiau sa-si obtina acreditarea era, conform Hotararii de Guvern nr. 1386/2003, 31 martie 2004. Pana in prezent, numai 45% din administratorii din Bucuresti functioneaza legal. Cuantumul sanctiunilor pentru administratorii prinsi fara atestat, cat si pentru asociatiile de proprietari care angajeaza sau mentin in functie persoane fara drept se stabileste de catre fiecare consiliu local in parte, acestea variind de la 2 la 25 milioane de lei. De remarcat este ca, de un an si jumatate, nimeni nu a fost amendat in Bucuresti pe acest criteriu, serviciile specializate din cadrul primariilor de sector aplicand cel mult niste avertismente, mustrari sau solicitand noi termene de remediere. "Unele asociatii au si asa datorii mari si nu se descurca; apoi nu avem o evidenta a tuturor datelor de identificare a presedintilor de bloc si degeaba incercam sa le facem proces-verbal, daca refuza sa prezinte buletinul", au declarat surse din cadrul Primariei Sectorului 5.

Administratori folositi ca vectori politici

Viceprimarul municipiului Bucuresti, Razvan Murgeanu, e de parere ca legea in cauza a fost data in urma cu doi ani de fostul partid aflat la guvernare tocmai pentru ca primarii pesedisti sa poata controla mai bine administratorii si sa-si plaseze in blocuri oamenii de incredere. "Nu intamplator legea asta a aparut acum doi ani, cand se pregateau alegerile locale, pentru ca foarte usor se puteau alege administratori dupa orientarea politica, iar administratorul de bloc devenea chiar purtatorul unui mesaj politic, informal. Nu inseamna neaparat ca oamenii din bloc fac ce spune administratorul, dar conteaza sa ai un reprezentant intr-un bloc. De-asta nu primariile trebuie sa dea atestat, deoarece conducerea primariei va fi tentata sa foloseasca respectivii administratori ca vectori politici." Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, subscrie si el la ideea ca nu primaria trebuie sa certifice administratorii pentru simplul motiv ca nu este abilitata. El spune ca acest lucru ar trebui sa se faca prin centre specializate. "Ceea ce lipseste este partea de indrumare metodologica, asta ar trebui sa faca primaria."

"Legea asta-i prost facuta!"

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sustine ca normele privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari au numeroase scapari si ca el, in prezent, lucreaza la modificarea legii. Primarul propune ca gestiunea blocului sa fie tinuta de firme de contabilitate independente, in felul acesta administratorul nu ar mai putea baga bani in buzunar, iar transparenta ar fi asigurata.

Legea este dur criticata si de catre presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, care considera ideea cu atestarea administratorilor inutila si, mai ales, inaplicabila. "Nici o lege spusa cu frumosul nu se aplica si, desi in cazul de fata sunt prevazute sanctiuni, nu se pot aplica pentru ca functionarii din primarii sunt prea putini ca sa aiba timp sa mearga pe teren, la vanatoare de administratori. Eu cred ca initial s-a dorit numai o luare in evidenta, dar acolo ar fi trebuit sa ramana, nu sa ceara atestat. E treaba asociatiei de proprietari pe cine angajeaza, e ca si cum la tine la firma nu poti sa angajezi pe cine vrei. Atestatul nu te opreste sa furi", sustine Mereuta.

Conform acestuia, situatia atestarilor se prezinta mult mai bine in orasele mici din tara, fata de Bucuresti, "caci una e sa discuti cu peste 10.000 de asociatii de proprietari, cate sunt in Bucuresti, si alta e sa discuti cu trei cate sunt, spre exemplu, in Lugoj".

Raluca Dumitriu - Curentul

31 October 2005