Piata constructiilor traieste din vile, birouri si malluri



Adevarul - 21.12.2006
Specialistii estimeaza însa ca, în 2010, jumatate de milion de persoane vor munci pe santiere

Piata ConstructiilorDoi ani fara taieri de panglica la autostrada. Doi ani în care vocile constructorilor au clamat în desert scenariul negru al lipsei fortei de munca. Si cu toate acestea, piata constructiilor din România creste ca printul din poveste. Un studiu al companiei de consultanta Deloitte arata ca, pâna în 2010, piata autohtona de profil va ajunge la 10 miliarde de euro, iar numarul de angajati se va situa între 450.000 si 500.000. Specialistii îsi iau însa o marja de siguranta. Toate aceste cifre vor deveni realitate numai daca România anului 2010 va avea, asa cum promit autoritatile, 1.000 de kilometri de autostrada, dar si 500.000 de metri patrati de spatii comerciale. În prezent, piata constructiilor din România are o crestere anuala de peste 9% si era estimata la finele anului trecut la aproximativ 7,5 miliarde de euro. Din aceasta suma, numai 62% reprezinta investitii în constructii ridicate recent, iar restul banilor merg catre mentenanta si reparatii.
Vinci, de 100 de ori mai profitabila decât liderul român
Compania franceza de constructii Vinci a înregistrat la finele anului trecut un profit net de 871 milioane de euro, în timp ce, în dreptul rubricii profit al liderului pietei din România, Hidroconstructia SA, era trecuta suma de 8,5 milioane de euro. Disproportia este evidenta si ramâne de vazut daca firmele românesti vor gasi solutii de a câstiga licitatii în fata unor astfel de colosi. Mai ales în conditiile în care pe piata autohtona au aparut deja preluari ale unor firme de profil de catre investitori straini. În 2005, Stabag Austria a cumparat TPA Bucuresti, iar Colas Franta a achizitionat un important pachet de actiuni de la SCCF Iasi. Preturile pentru care s-au realizat aceste tranzactii ramân însa confidentiale. Este de notat însa faptul ca investitorii nu s-au aratat la fel de interesati de companiile de constructii ale vecinilor bulgari. Cu toate acestea, în Bulgaria s-au înregistrat investitii greenfield-record, în domeniu, de aproximativ 200 milioane de euro.

12 miliarde de euro pentru autostrazi si drumuri

Iminenta aderare la Uniunea Europeana presupune masive investitii de stat. Autoritatile vor trebui sa aloce fonduri pentru proiecte de infrastructura pe scala extinsa pentru a se alinia reglementarilor de mediu impuse de UE, incluzând reînnoirea sistemelor de apa si canalizare. Astfel, concluzia celor de la Deloitte este ca sectorul ingineriei civile va depasi sectoarele rezidentiale si nonrezidentiale de pe piata, contribuind semnificativ la cresterea de ansamblu a segmentului constructii.

Articol integral in Adevarul

Ionut Morariu
Adevarul
 

21 December 2006