Înregistrarea unui contract de închiriere sau trecerea unor proprietăţi pe numele unor membri ai familiei sunt soluţiile la care pot apela cei care deţin mai multe locuinţe pentru a scăpa de impozitarea suplimentară.

Omisiunile şi neclarităţile din actul normativ pregătit de Guvern pentru impozitarea suplimentară a celor care deţin mai multe locuinţe pot fi foarte uşor speculate, astfel încât taxarea să rămână la nivelul actual, sunt de părere specialiştii în fiscalitate.

"O primă soluţie, cea mai la îndemână, este înregistrarea la Fisc a unui contract de închiriere pentru locuinţa respectivă. De fapt, statul încearcă să elimine astfel situaţiile în care locuinţele sunt închiriate, dar veniturile respective nu sunt declarate şi, deci, se sustrag impozitării cu 16%", a declarat pentru Gândul Miruna Enache, tax senior manager la compania de consultanţă Ernst&YoungEa a explicat că închirierea poate să fie fictivă, adică să fie declarată o sumă care nu are nicio legătură cu valoarea de piaţă. "În acest caz, agentul fiscal are dreptul de a regândi tranzacţia, astfel încât ea să fie la valoarea pieţei", a precizat specialistul în fiscalitate. O a doua posibilitate pe care ea a identificat-o în proiectul act normativ este aceea de transferare a unor proprietăţi pe numele unui alt membru al familiei. "Ordonanţa nu precizează nicio restricţie în acest sens, iar proprietăţile pot fi trecute pe numele soţiei, fiului, fiicei sau chiar pe cele ale familiei în sens larg, în care intră naşi, fini sau chiar prieteni", a mai spus Miruna Enache.

Vlădescu şi Videanu, printre cei afectaţi

Printre cei afectaţi de noile reglementări fiscale se află chiar şi iniţiatorul lor, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care deţine şase apartamente, dintre care cinci în Capitală şi unul la Sinaia. "Îmi dau o veste proastă şi mie, dacă o luaţi aşa de personal. Cred că, din punctul ăsta de vedere, o parte din cetăţenii României, care au avut şansa, priceperea sau şmecheria, cum se spune de multe ori, să fie mai bogaţi astăzi decât alţi cetăţeni români vor trebui să plătească mai mult", a spus ministrul. Şi alţi membri ai Cabinetului vor intra sub incidenţa noilor taxe. De exemplu, ministrul Economiei, Adrian Videanu, deţine, alături de soţia sa, două apartamente în Capitală şi o vilă pe malul lacului Snagov.

 




Sursa

23 June 2010