Chiar dacă în intervalul 15 iulie-30 septembrie 2011 au fost încheiate mult mai multe noi poliţe PAD comparativ cu perioada similară din 2010, gradul de reînnoire este foarte scăzut - sub 20%.

21471-202988-13polita.jpg"Sunt convins că cetăţenii au aflat despre asigurarea obligatorie a locuinţei. Încă există voci care spun că nu există bani sau care nu vor să plătească pentru riscul de inundaţii, pentru că sunt expuşi doar la cutremur. Acest pachet a fost stabilit, este loc de îmbunătăţiri, dar trebuie să ţinem cont că statul nu ne va mai permite să avem acest comportament de asistaţi social. Ne referim la o obligaţie pe care Guvernul României o trasează printr-o lege", spune Marius Bulugea, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor.

„Am avut contacte cu primarii şi cu asociaţiile naţionale la toate nivelele lor, respectiv oraşe, comune şi municipii. Într-adevăr, nu amenda rezolvă problema asigurării, dar primarii ar trebui măcar să îi pună pe cetăţeni să semneze că au luat la cunoştinţă despre asigurările obligatorii. Aceasta e cea mai bună campanie pe care o pot face unităţile administrative", a adăugat acesta. PAID beneficiază de un program de reasigurare de tip excedent de daună, care acoperă portofoliul PAID pentru o valoare de 300 milioane de euro, sumă mai mult decât acoperitoare pentru poliţele valabile gestionate, potrivit Directorului General al Pool-ului. Până la începutul lunii octombrie, PAID a înregistrat 75 de dosare de daună, din care 32 de daune au fost achitate deja, două reprezentând daune totale (în localitatea Avrig, judeţul Sibiu - locuinţă de tip A şi în localitatea Moţca, judeţul Iaşi - locuinţă de tip B). Valoarea totală a daunelor achitate se ridică la 290.000 lei, iar valoarea prestaţiei plătite companiilor de asigurare care au gestionat dosarele de daună este de 9.500 lei.

Cum se pot fideliza clienţii?

„Gradul de cuprindere în asigurare a crescut de la 15% la 45% pe anul în curs, adică de trei ori, din care 10 procente corespund asigurărilor obligatorii. Pot să spun că la un an şi un trimestru de la start, o creştere de 3 ori e o creştere bună. Periculos pare însă gradul de reînnoire. Aici trebuie ca asigurătorii şi cei care supraveghează şi au iniţiat legea să găsească împreună soluţiile pentru a păstra acest trend măcar la un nivel acceptabil. Spectrul amenzii e neplăcut şi greu de aplicat şi, totodată, dificil ca imagine şi ca impunere", susţine Radu Mustăţea, preşedinte directorat, Astra Asigurări. Acesta dă şi soluţia.

„Vreau să găsim formula comună de colaborare cu prefectura, cu primăriile şi cu CSA-ul, pentru a creşte gradul de cuprindere, în beneficiul populaţiei. Modul natural, simplu şi eficient de protecţie a locuinţei este încheierea unei poliţe de asigurare. Faptul că asigurările obligatorii şi cele facultative coexistă este dat de situaţia legislativă actuală şi a apărut în mod natural această ofertare. S-a observat o creştere pe ambele tipuri de poliţe şi s-a observat o descreştere în momentul în care obligativitatea a fost depăşită, după data de 31 august", a adăugat Mustăţea.

După trecerea termenului de aplicare a amenzii, românii care au încheiat o poliţă obligatorie începând cu 15 iulie 2010, când a demarat emiterea, nu se grăbesc să îşi reînnoiască asigurarea. Astfel, chiar dacă în intervalul 15 iulie - 30 septembrie 2011 au fost încheiate mult mai multe poliţe PAD noi comparativ cu perioada similară din 2010, gradul de reînnoire este foarte scăzut - sub 20%.

De asemenea, media zilnică a vânzărilor noi de poliţe obligatorii din lunile august şi septembrie a scăzut de două-trei ori comparativ cu luna iunie şi prima jumătate a lunii iulie, de la 5.000-6.000 poliţe/zi, la sub 2.000 poliţe/zi.

„Numărul maxim de poliţe PAD a atins circa 830.000 în luna iulie anul curent, în prezent avem un total de circa 800.000 de poliţe, ceea ce reprezintă un grad de cuprindere în asigurare de doar 9,5% la nivel naţional. Mulţi nu conştientizează necesitatea de a reînnoi aceste poliţe pentru că subiectul amenzilor a pierdut din actualitate, iar alţii probabil că au ales să facă asigurarea facultativă", a explicat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

Asigurări la pachet

Scenariul producerii unui cutremur de intensitate comparabilă cu cel din 1977 a devenit aproape o certitudine într-o perspectivă medie de timp. În acest context asigurarea locuinţelor devine şi ea o necesitate. Potrivit unui studiu INCERC, un astfel de eveniment ar provoca distrugerea a 23.000 de locuinţe doar în Capitală. „Despăgubirile primite în caz de cutremur de către persoanele care au încheiat contracte de asigurare obligatorie a imobilelor lor nu vor fi suficiente pentru repararea distrugerilor", spune Emil Sever Georgescu, director ştiinţific în cadrul INCERC. Cum putem acoperi totuşi eventualele pagube?

„Chiar şi în ipoteza în care cea mai mare parte a locuinţelor vor fi asigurate prin PAID (n.r. - poliţa obligatorie împotriva dezastrelor) nu este suficient pentru a sta liniştiţi. Soluţia constă în asigurarea facultativă pe întreaga valoare a locuinţei şi, în plus, asigurarea bunurilor din locuinţă. Poliţa obligatorie nu asigură şi bunurile", explică Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra Asigurări, liderul pieţei de profil. Poliţa obligatorie, care trebuie achiziţionată de toţi proprietarii de locuinţe pentru a evita amenzile impuse prin lege acoperă doar 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A şi 10.000 de euro pentru cele de tip B. Deşi au existat mai multe discuţii în acest sens, potrivit preşedintelui Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastre-lor, Marius Bulugea, legea care impune obligativitatea achizi-ţionării poliţei este în vigoare şi îşi face efectele. Astfel, toţi proprietarii trebuie să încheiere o asigurare PAD chiar dacă deţin şi una facultativă. Cu o singură excepţie: când asigurarea facultativă acoperă şi cele trei riscuri incluse în PAD, adică riscul de cutremur, riscul de inundaţii şi riscul de alunecări de teren.

Sunt pregătiţi

„Companiile de asigurare din România sunt obligate să cumpere protecţie. Fiecare companie este reasigurată. La fel cum clienţii cumpără de la noi asigurări, noi cumpărăm reasigurare de la companii specializate. În plus, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor obligă toţi asigurătorii să constituie rezerve speciale pe care tot CSA le verifică. Vă pot spune că la Astra atât reasigurările, cât şi rezervele speciale sunt la un nivel mai mult decât adecvat. Pot spune, cu siguranţă, că Astra poate face faţă unui eveniment similar cutremurului din 1977 şi cred că şi celelalte companii de asigurări. Acelaşi lucru îl pot spune şi despre PAID", punctează Radu Mustăţea. În privinţa PAID lucrurile sunt şi mai clare, riscurile cuprinse de poliţele obligatorii fiind reasigurate aproape integral de un grup format din cele mai reputate companii de reasigurare din lume.


Sursa

12 October 2011