Preturile scazute ale terenurilor pe care municipalitatea sibiana le scoate la licitatie pentru infiintarea unor noi unitati industriale atrag din ce in ce mai mult atentia investitorilor de toate marimile, cativa dintre ei stabilindu-se deja la Sibiu.

Altii si-au declarat intentiile solide de a investi la Sibiu, astfel ca numarul investitorilor care isi deschid afaceri in zona industriala "Vest" creste de la o luna la alta. Consiliul local Sibiu a aprobat in cadrul ultimei sedinte vanzarea a sapte hectare de teren in zona "Vest", intre DN1 si DJ 106B (Sura Mica-Ocna Sibiului), iar pe acest teren urmeaza sa fie construite doua noi fabrici.

Societatea Phoenix Mecano Plast SRL Sibiu vrea sa cumpere trei hectare de teren pe care sa ridice o fabrica de mase plastice, ce va cuprinde doua hale de productie, una de montaj, magazii, un pavilion administrativ si locuri de parcare pentru masini de mare tonaj. Si reprezentantii MEVA Romania SRL Bucuresti vor sa cumpere patru hectare de teren, pentru a construi acolo o uzina de cofraje performante pentru constructii.

Uzina va cuprinde opt hale de productie si trei corpuri de birouri, precum si elemente de infrastructura pentru acces auto si parcare. Ca si altii inaintea lor, cei doi investitori care vor incepe activitatea la Sibiu vor beneficia de conditii preferentiale la achizitia terenurilor pentru constructii, iar aceasta strategie va continua si in perioada urmatoare.

"Investitorii vin la Sibiu pentru ca noi le oferim facilitati serioase si un program de perspectiva. Noi le oferim terenuri la preturi bune, iar ei investesc in crearea de noi locuri de munca si in activitati ce vor putea aduce profituri atat locuitorilor Sibiului, cat si buge-tului local, prin taxele si impozitele pe care acesti investitori le vor plati", declara primarul Klaus Johannis.

Dupa ce primele parcele de teren au fost vandute unor investitori de putere precum Continental AG, SNR Roulements (furnizor pentru grupul Renault), la preturi, e drept, fara concurenta (circa 3-4 euro/mp), acum municipalitatea sibiana va vinde cele doua parcele de teren la licitatie publica, la care pretul de pornire a fost stabilit la 10 euro/mp. Intre facilitatile pe care Primaria Sibiului le ofera potentialilor investitori de anvergura la Sibiu se numara si angajamentul de a viabiliza pentru constructii terenurile scoase la licitatie (instalare de retele utilitare, canalizare si acces auto), dar si scutirea de impozite la bugetul local pe o perioada bine definita.

Un articol de Florian Gadea

 

12 February 2004