Investitiile publice in infrastructura au dus la intensificarea activitatii constructorilor in suburbii. Zona Chitila - Bucurestii Noi, cu cei mai activi dezvoltatori pe segmentul comercial: trei malluri si tot atatea magazine mari de bricolaj.

18570-carrefour-colosseum.jpgScaderea la jumatate a preturilor la terenuri in zona Capitalei a reaprins interesul dezvoltatorilor si investitorilor particulari pentru realizarea de produse imobiliare. Daca in anii de boom ai pietei imobiliare constructia caselor in re­gim propriu in zonele de suburbie ale Bucurestiului devenise o adevarata mo­da, astazi, in pofida scaderii pretu­rilor la terenuri cu peste 50% si in contextul accesului tot mai dificil la finantare pe fondul scaderii veniturilor populatiei, cererea de noi parcele se mentine modesta, potrivit datelor imopedia.ro. Cea mai noua analiza efectuata de portal referitor la piata terenurilor din jurul Capitalei arata o scadere de la 48% pana la 72% a preturilor. Scaderea medie este undeva in jurul a 57%, spune Razvan Muntean, director general imopedia.ro.

In schimb, dezvoltatorii de proiecte comerciale nu au intarziat sa se folo­seasca de avantajul pretului redus la terenuri pentru a infige in pamant noi jaloane ale viitoarelor proiecte imobi­liare. Astfel, acolo unde infrastructura de transporturi a depasit faza planurilor pe hartie, imbunatatirea infrastructurii fiind finalizata sau in curs de finalizare, nu au intarziat sa apara noi proiecte de dezvoltare imobiliara. Din acest punct de vedere, cei mai activi dezvoltatori de proiecte comerciale au ales zonele adiacente si bine conectate cu restul orasului precum A2-Policolor sau, mai nou, Soseaua Chitila - Bucurestii Noi.

Argumentul pretului

Preturile terenurilor din zonele centrale si semicentrale ale Bucures­tiului continua sa fie greu accesibile din punct de vedere financiar pana si dezvol­tatorilor puternici. Majoritatea isi orienteaza eforturile actuale catre suburbiile Capitalei, in principal in punctele de iesire si intrare ale acesteia. Si nu este vorba doar despre dezvolta­torii de cartiere rezidentiale.

Totusi, unele proiecte rezidentiale mai cunoscute reprezinta punctul de reper si destinatia multor companii specia­lizate in dezvol­tari comerciale si rezidentiale. Astfel de exemple sunt Greenfield din Baneasa - in nordul Capitalei, Cosmopolis din zona comunei Stefanesti (Centura de nord-est), Green City (1 Decembrie - in sud) sau Residenz din Chitila - in nord-vest.

De ce atrage nord-vestul

Daca proiectul de metrou in directia Drumul Taberei se afla inca pe hartie, zona Bucurestii Noi - Chitila va beneficia de extensia Magistralei 4 de metrou urban chiar din aceasta vara.

Autoritatile publice au promis ca in luna iulie vor fi inaugurate doua noi statii de metrou pe Magistrala 4, res­pectiv Pajura si Parc Bazilescu. Acestea vor completa traseul Gara de Nord - 1 Mai in zona de nord-vest a Capitalei, oferind acces direct la metrou cartierelor Chitila si Bucurestii Noi.

Nord-vestul devine astfel interesant pentru dezvoltatorii rezidentiali care profita de scaderea preturilor la terenuri pentru a initia proiecte noi.

Este adevarat ca niciunul nu atinge marimea ansamblului Residenz din Chitila. Zona devine insa mai atractiva datorita infrastructurii mai bune care permite accesul rapid in centru. Dezira­bi­litatea zonei va creste si mai mult din luna august, cand investitorii britanici de la Nova Imobiliare se pregatesc sa inau­gureze prima etapa a The Colo­sse­um, construit de-a lungul Soselei Chitila.

Aglomeratie comerciala

Chitila - Bucurestii Noi - Damaroaia va deveni una dintre cele mai dinamice zone ale Capitalei in anii urmatori. Aceasta parte a orasului va beneficia de lucrarile masive de infrastructura deja finalizate sau in curs de terminate precum noua portiune din centura ce leaga DN 7 de DN 1A, extinderea liniei de metrou M4, refacerea completa a So­selei Chitila. Toate acestea vor facilita accesul catre partea de nord, ceea ce va duce la o dezvoltare puternica a segmen­telor de retail si de rezidential. Prima inaugurare a unui magazin de mari di­mensiuni in zona a fost cea a retailerului de bricolaj Baumax pe Soseaua Chitila, in luna martie a acestui an. Un alt ju­cator important al segmentului, Dede­man, urmeaza sa deschida o unitate pe Bulevardul Bucurestii Noi. Proiectul care schimba complet fata zonei este insa primul magazin Leroy Merlin din Ro­mania, ce va fi inaugurat in vara acestui an. In ordine cronologica sunt asteptate mallurile The Colosseum, AFI Golden Palace (pe locul fabricii Laromet) si Victoria City Center (fosta fabrica de textile Dacia). Fiecare mall va avea ca ancora principala un magazin de tip hipermarket, si galerii comerciale. Si asa cum deja ne-am obisnuit la alte zone comerciale construite in ultimii ani in Capitala, un centru de shopping modern atrage si proiecte de cladiri de birouri. De fapt, datorita interesului mai mare pentru investitii imobiliare in zona Bucurestii Noi, preturile la terenuri au consemnat aici cea mai mica redu­cere, de 42%, comparativ cu alte cartiere periferice ale Capitalei, asa cum se vede si in tabelul anexat.


Sursa

26 May 2011