Retete de facut bani din investitii imobiliare


Capital - 10.08.2006
 

Blocurile noi de apartamente aduc un profit rapid, in timp ce cladirile de birouri permit un castig mai mare in timp

Mai rapid sau mai mare, dar ceva mai tarziu? Aceasta e dilema investitorilor care cumpara terenuri si construiesc cladiri multietajate in marile orase. Destinatia acestora stabileste in cat timp isi recupereaza banii si intra pe profit.

Mai rapid sau mai mare, dar ceva mai tarziu? Aceasta e dilema investitorilor care cumpara terenuri si construiesc cladiri multietajate in marile orase. Destinatia acestora stabileste in cat timp isi recupereaza banii si intra pe profit.

Exista doua variante – construirea blocului si vanzarea lui, sau construirea si inchirierea ulterioara. Daca sunt construite pentru vanzare, amandoua tipurile de cladiri pot aduce, in maximum doi ani de la cumpararea terenului, un castig de peste 30%. In cazul in care investitorul construieste ca persoana fizica si valorifica astfel imobilul, profitul poate sa ajunga la 75% si chiar sa depaseasca usor aceasta cifra, potrivit Danei Chiracu, senior broker la Media City. Comparativ, birourile scot mai multi bani din chirii, dar apartamentele de lux se vand, deocamdata, mai repede si mai scump. Este adevarat insa ca si investitia initiala trebuie sa fie mai mare, cu minimum 25%, explica Mirela Raicu, de la Esop. Din inchirierea cladirilor, amortizarea investitiilor dureaza intre 8 si 14 ani, pentru spatiile de birouri, si intre 10 si 14 ani, pentru locuintele de lux.

Locuintele se vand rapid si mai scump

Vrei sa scoti rapid banii investiti? Atunci cu siguranta un bloc cu apartamente de lux este prima optiune. “Investitia minima intr-un bloc nou de locuinte se face incepand de la 1,2 milioane de euro”, declara Mirela Raicu, marketing manager al firmei Esop, care isi consiliaza clientii in acest tip de investitii. Luand ca etalon o cladire medie cu o suprafata de 1.800-2.000 mp, este nevoie de un teren cu o suprafata cuprinsa intre 600 mp si 1.000 mp, in functie de regimul de inaltime permis in zona. Preturile, pentru terenurile din zonele rezidentiale din Bucuresti sunt mai mari decat cele din zonele unde se pot construi sedii de birouri, asa ca investitorul trebuie sa se pregateasca sa scoata din buzunar intre 1.000 si 2.000 euro/mp.

Locatia este esentiala in acest caz si de ea depinde cat de repede si cat de scump se vand apartamentele. Al doilea element important in acest tip de afacere este costul constructiei, care variaza intre 400 si 600 euro/mp construit. In cazul in care finisajele sunt de lux, se mai adauga inca 200-300 euro/mp.

Articol integral in Capital

Maria Seder Neda
Capital
 

10 August 2006