Olanda a avut, în anul 2016, cel mai scump teren arabil din Uniunea Europeană (UE). Acolo, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 63.000 de euro. La polul opus se află România, unde un hectar de teren arabil costa, în 2016, de 32 de ori mai puțin: doar 1.958 de euro, arată un raport publicat de Eurostat.
Cu toate că prețul terenului arabil din fiecare regiune din Olanda este mai mare decât în
toate celelalte state membre UE, în 2016, cel mai scump teren arabil a fost înregistrat în regiunea Liguria din Italia, unde un hectar a fost vândut la prețul mediu de 108.000 de euro. Cel mai
ieftin teren agricol achiziționat în 2016 a fost cel în regiunea Yugozapaden din Bulgaria, unde prețul mediu a fost de 1.165 de euro.
În perioada 2011 - 2016, cea mai mare creștere a prețurilor terenurilor arabile a fost înregistrată în Cehia, Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria.
În ceea ce privește arendarea terenului arabil, cele mai ridicate valori au fost înregistrate, în 2016, în Olanda (în medie - 791 de euro/an), iar cele mai mici în Letonia (în medie - 46 de euro/an). Datele pentru Belgia, Germania, Grecia, Italia, Cipru, Malta, Portugalia și România nu sunt disponibile, precizează raportul Eurostat.
Prețul terenului arabil este influențat de o serie de factori – naționali (legislația în domeniu), regionali (climă, apropierea de anumite centre) și locali (calitatea solului, gradul de înclinare), dar și de cerere și ofertă (o importanță aparte o au legile care reglementează condițiile în care străinii pot cumpăra terenuri).
23 March 2018