0-1589-32543.jpgInvestitorii care au fost luaţi prin surprindere de scăderea preţurilor la apartamentele vechi se pot orienta spre închirieri. Analiştii imobiliari estimează că în primăvară piaţa îşi va reveni, până atunci însă, profiturile vor veni din închirieri.
Totodată, analiştii recomandă investiţiile în imobilele ce se pretează amenajării ca spaţii de birouri. În Bucureşti, spre exemplu, se recomandă investirea în apartamente vechi în zonele propice închirierii, pentru că, deşi acest tip de apartamente s-a ieftinit, piaţa chiriilor nu a înregistrat scăderi.
În Cluj Napoca, dată fiind creşterea economică a zonei şi cererea mare de apartamente, se recomandă pentru investiţii sectorul rezidenţial în general, fără diferenţe între imobilele vechi sau noi.
La Timişoara, cererea mare pentru închirieri de apartamente de lux poate aduce randamente bune investitorilor.
"În ultima lună s-au înregistrat cereri în special pentru închiriere de apartamente în imobile noi, de lux, această cerere depăşind cu mult oferta existentă pe piaţă", arată Luminiţa Şchiopescu, asociat de vânzări într-o companie imobiliară.
"În Ploieşti, în condiţiile actuale de piaţă, noi suntem orientaţi către bugete normale, între 50.000 şi 200.000 euro, pentru rezidenţial", a arătat Paul Dumbrăvanu, broker imobiliar.

Profit mai mare în provincie

Dincolo de sectorul rezidenţial, specialiştii recomandă şi investiţii în segmentul de birouri, unde cererea va continua să crească, pe măsură ce tot mai multe companii vor dori spaţii moderne.
"În unele oraşe, precum Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara cererea este ÇconsacratăÈ deja pe acest segment şi îşi menţine trendul ascendent. În Ploieşti, însă, constatăm în ultima perioadă o ascensiune absolut remarcabilă a cererii pe acest segment şi credem că tendinţa se va menţine pe termen mediu", explică Paul Dumbrăvanu.
În privinţa terenurilor, analiştii recomandă zonele aflate în plină dezvoltare în provincie, cum ar fi zona de sud a judeţului Timiş sau zonele limitrofe unor oraşe în expansiune, precum Brăila, Galaţi şi Timişoara.
Spre exemplu, judeţul Timiş se află pe primul loc, la nivel naţional, ca număr de tranzacţii imobiliare. În primele opt luni ale anului au fost realizate aproximativ 30 de mii de operaţiuni, mai multe decât în Bucureşti, arată Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş.
Deşi randamentele investiţiilor imobiliare sunt pe o pantă descendentă, specialiştii estimează că o investiţie făcută până la sfârşitul acestui an, pe principiile enumerate anterior, poate aduce profituri medii chiar şi de 20 la sută pe următoarele 12 luni.

Sursa

10 October 2008