Statiunea Baltatesti, revendicata in totalitate
Evenimentul Zilei - 02.11.2005
 

Patru cetateni straini vor sa-si recapete dreptul de proprietate pe un domeniu care se afla in posesia armatei

Statiunea balneara Baltatesti din judetul Neamt, care este administrata in prezent de armata, este revendicata de patru persoane domiciliate in Israel, SUA si Franta. Cei patru cetateni straini au depus deja la primaria din localitate cererile de retrocedare, sustinand ca sunt urmasii familiei Goldhamer, fosta proprietara a terenurilor si cladirilor din Baltatesti. In cererea depusa la administratia comunei, solicitantii mentioneaza ca sunt de acord si cu echivalarea in bani a statiunii, acceptand o compensatie baneasca de 5 milioane de dolari.
Despre statiunea situata pe soseaua Piatra Neamt-Targu Neamt s-a vorbit ca ar putea deveni o baza de refacere a trupelor NATO. Aici au fost cazati in decembrie 2003 si ianuarie 2004 „Scorpionii rosii”, soldatii romani din Batalionului 26 Neagoe Basarab Craiova, care au participat la misiuni in Afganistan.

Bunurile sau banii

Prima cerere a fost formulata in 2001, de Mosbacher Arlette si Blumenfeld Denise, cu domiciliul in Franta, si face referire la Legea 10/2001. Prin ea se solicita restituirea in natura a proprietatii din comuna Baltatesti, constructii si teren. Apoi, in 2003, statiunea este ceruta si de Sondralee Goldhamer, din Statele Unite ale Americii, nora lui Lazar Goldhamer. Obiectul revendicarii il constituie o lista de imobile, precum si un  teren in suprafata de 100 de hectare. In cerere se precizeaza ca, in situatia in care nu va fi posibila restituirea in natura a constructiilor si terenurilor, se solicita „acordarea masurilor reparatorii prin echivalent”, in cuantum de 5.000.000 dolari.

Odata cu schimbarea legilor proprietatii, in 2005, la Primaria Baltatesti ajunge o notificare prin care Lidor Yaacov, domiciliat in Israel, solicita statiunea deoarece „intreaga suprafata de teren si cladirile aferente au fost proprietatea socrului meu, dr. Lazar Goldhamer, si a fratelui acestuia, David Goldhamer, pe care eu ii mostenesc”.

In 1810, principele Cantacuzino, aflat la o vanatoare, descopera cateva fantani cu apa sarata. Constient de valoarea terapeutica a apei, principele a pus bazele unei mici statiuni. In 1878, doctorul Dumitru Cantemir cumpara proprietatea si o dezvolta.

Dupa moartea medicului, vaduva acestuia, recasatorita Arapu, cedeaza administrarea bailor fiilor sai care, din 1903, le arendeaza. In 1920, familia Arapu vinde statiunea doctorului Goldhamer, care reface instalatiile si acorda asistenta medicala. In 1948, Baltatestii trec in proprietatea statului, iar din 1953, baile incep din nou sa functioneze. In 1993, statiunea este preluata de MApN. Aici sunt acum patru hoteluri care ofera tratament in serii de 15-18 zile pentru 500 de pacienti

Dan Sofronia - Evenimentul Zilei

2 November 2005