Suspans pe piata constructiilor



Saptamana Financiara - 19.12.2006
In anul 2000, Consiliul Europei a decis schimbarea radicala a modului de proiectare si realizare a constructiilor, prin implementarea unor noi standarde.

Cauza care a stat la baza acestor masuri este necesitatea imbunatatirii constructiilor pentru scaderea consumului crescut de energie, cauzat in principal de cladirile vechi, construite pe principii invechite. Dupa integrare, Romania este direct interesata sa construiasca la standarde europene si sa-si reabiliteze majoritatea cladirilor de locuit.
Europenii au initiat, inca din anii ’80, o serie de studii de caz menite sa ofere o imagine in primul rand asupra eficientei energetice a cladirilor, precum si in legatura cu protejarea prin cat mai multe mijloace a mediului inconjurator. Ambele idei sunt extrem de sensibile in tarile civilizate, iar studiile de caz au relevat necesitatea schimbarii modului de a gandi, de a concepe constructiile si, nu in ultimul rand, modalitatea de a construi efectiv.
Legislatia romaneasca a fost armonizata cu reglementarile comunitare in materie, astfel incat intreprinzatorii autohtoni care vor sa reziste pe piata comuna nu trebuie decat sa se informeze si sa aplice noile norme.

Eficienta energetica este prioritara

Principala directie de reglementare a domeniului constructiilor este obtinerea unui grad sporit de eficienta energetica a cladirilor. Pe langa inovatiile arhitecturale si ingineresti, constructorii europe-ni, printre care se vor numara de anul viitor si cei romani, trebuie sa-si insuseasca noile norme si sa le aplice cu rigurozitate.
In primul rand, normele europene se refera la utilizarea tehnologiilor moderne pentru realizarea eficientei energetice a cladirilor. Aici este vorba despre folosirea a ceea ce specialistii din domeniu numesc „tehnologii de anvelopa“. Acestea sunt reprezentate de ferestre, luminatoare, aparate de umbrire, materiale termoizolatoare, panouri fotovoltaice, a caror utilizare contribuie nemijlocit la realizarea unor constructii la standarde europene.

Integrarea in ecosistem

O a doua directie prioritara de care trebuie sa tina cont antreprenorii din constructii este modul in care cladirile pe care le ridica se inscriu in peisaj.
Se stie ca, de la sfarsitul anilor ‘90, in Romania piata constructiilor creste in mod constant. Apar cartiere, se extind orase si peste tot sunt constructii noi. Iar acestea nu sunt intotdeauna potrivite pentru zonele unde au fost facute. Nu pentru ca ar fi neaparat urate si de prost-gust, ci pentru ca nu o data s-a intamplat ca blocuri sau vile noi sa sufere, de exemplu, din cauza infiltratiilor de apa din panza freatica, deoarece proiectantul si constructorul nu au tinut cont de conditiile oferite de sol. Din 2007 insa, cel putin din punct de vedere teoretic, lucrurile se vor schimba.
Prima regula ce trebuie respectata se refera la folosirea corespunzatoare a terenului pe care urmeaza sa fie ridicata constructia. Aici este vorba, in primul rand, de respectarea principiilor care stau la baza a ceea ce europenii numesc proiectare ecologica. Astfel, inca din faza de proiectare trebuie sa se tina cont de folosirea optima a formelor de relief si a conditiilor de vecinatate, pentru iluminare si utilizarea microclimatului din zona. In plus, o serie noua de concepte ce vor trebui implementate se refera la aspecte care pana acum pareau scoase din scenarii futuriste, respectiv colectarea apei de ploaie in scopul utilizarii ei pentru menaj si folosirea plantelor care consuma dioxid de carbon pentru asigurarea unui aer proaspat in proximitatea cladirii.

Articol integral in Saptamana Financiara

Valentin Moraru
Saptamana Financiara
 

19 December 2006