După trei ani în care au stat cu terenurile nevândute, proprietarii încep să ceară 15.000-25.000 de euro pentru parcele de 300 mp cu utilităţile la... poartă.
Actualele preţuri ale terenurilor pentru case din Bucureşti fac nerentabilă financiar
cumpărarea unui apartament în ansamblurile rezidenţiale din zonele învecinate acestora. Asta pentru că terenurile au utilităţi în apropiere şi căi de acces, ca urmare a recentelor prelungiri de
reţele stradale ale noilor mini-cartiere de la periferie.
Există două cauze principale care au condus la reducerea drastică a preţurilor terenurilor din Bucureşti şi din zonele învecinate: dezinteresul aproape generalizat al cumpărătorilor şi problemele financiare ale proprietarilor. Nici firmele nu prea mai cumpără acum terenuri mari la periferia Capitalei. Rezultatul este că proprietarii s-au văzut nevoiţi să taie serios din preţ şi adesea să împartă tere-nurile mari în loturi de 300-500 mp. Speranţa acestora este de a găsi cumpărători de teren pentru case. Deocamdată însă, cei mai mulţi cumpărători preferă să achiziţioneze ceva gata făcut. Asta pentru că n-au răbdare să aştepte, după ce au luat decizia achiziţiei, dar şi pentru că mulţi dintre aceştia nu au încredere în constructori.
Pentru cei care sunt interesaţi de ridicarea unei case în Bucureşti, preţul terenului din anumite zone nu mai este o piedică.
Mai bine ca înainte
Nimeni nu se mai aruncă acum să cumpere un teren în mijlocul câmpului. Distanţa faţă de utilităţi şi dificultatea racordării la acestea scot din circuit respectivul teren. În prezent există însă zone cu terenuri care au „la doi paşi" curentul, apa şi gazele. „Lu-crurile s-au schimbat mult în ultimii ani. Spre exemplu, în Prelungirea Ghencea, pe străzile Ghindari, Mărăcineni, Primăverii, Ghioceilor, sunt reţele de utilităţi, de curent electric. Sunt multe zone în care primăriile s-au implicat şi au prelungit infrastructura cu kilometri buni şi reţeaua de gaze de asemenea", a declarat Ion Neagu, agent imobiliar la GENERAL SERVICE 2000.
Şi în zona Bragadiru lucrurile s-au schimbat. „Multe din drumurile care în trecut erau de pământ sunt acum asfaltate sau măcar pietruite. Anumite străzi s-au schimbat total, după cum la altele lucrările sunt în derulare. Pot a-minti aici Smârdan, Gloriei, Libertăţii, din cartierul Independenţei, precum şi Safirului, Mărgelelor, Rubinului", adaugă Neagu. Acesta mai dă exemplul unor zone care s-au dezvoltat ca urmare a eforturilor dezvoltatorilor. Un exemplu poate fi zona care cuprinde şi Cartierul Latin unde, la presiunile dezvoltatorului, primăria a prelungit şi o linie de autobuz.
Mai bine decât în urmă cu 4-5 ani este nu doar în privinţa infrastructurii, ci şi a preţurilor, care au scăzut continuu. „Dacă în toamna anului trecut un lot de 280 mp din spa-tele Auchan Titan s-a vândut cu 50.000 de euro, acum pre-ţurile s-au mai redus", a de-clarat Constantin Pruteanu, consultant imobiliar la Euroest Invest. În zonă nu prea sunt însă oferte de terenuri mici în prezent.
Terenuri ieftine pentru case
Oferim în cele ce urmează câteva exemple de terenuri scoase la vânzare cu preţuri cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro.
În spatele CET Progresu, cu acces din Şoseaua Giurgiului, este scos la vânzare un teren de 500 mp cu 13.000 de euro. Tot în apropiere, în sectorul 5, în zona Luică, vizavi de biserică, pe strada cu benzinăria Mol, este scos la vânzare un teren intravilan de 180 mp cu 14.400 de euro. De asemenea, pe strada Acţiunii, pe care există un magazin Dedeman, în zona de case care beneficiază de utilităţi, sunt scoase la vânzare mai multe parcele de 300-450 mp cu 24.000 de euro.
Între Mihai Bravu şi Real, pe strada Vrejului, este scos la vânzare un teren de 400 mp care are o casă demolabilă, deschidere de 20 m, apă, canalizare, gaze, vânzare la proprietar.
În zona IMGB sunt oferte de 15.000-20.000 de euro pentru terenuri intravilane de 500 mp, cu deschideri de peste 20 m.
În Pantelimon este scos la vânzare un teren de 240 mp cu o casă bătrânească pe care se cer 20.000 de euro. Casa are apă, canalizare şi curent.
Lângă Metro din Militari se cer 26.000 de euro pentru un teren de 530 mp, pentru care proprietarul are cadastru şi Plan Urbanistic de Detaliu.
Unele terenuri sunt scoase la vânzare cu case demolabile. Respectivele case pot să aibă utilităţi trase, ceea ce poate fi un avantaj, chiar dacă reţelele sunt vechi. Demolarea însă presupune costuri suplimentare.
Teren versus construcţie finalizată
Dacă există argumente în favoarea achiziţiei unei case gata construite, la fel există argumente pentru achiziţia unui teren. Cineva care ţine la aspecte precum împărţirea casei sau hidroizolarea fundaţiei va opta pentru achiziţia unui teren pentru a face singur alegerile şi a supraveghea cum se desfăşoară lucrările încă de la început. Asta pentru că există numeroase case cu vicii ascunse, dar greu observabile (spre exemplu, case cu infiltraţii) despre care nu ştiu nici vecinii şi nici agentul imobiliar.
Un astfel de demers are însă şi argumente contra. Astfel, nu există foarte multe persoane care să aibă destul timp la dispoziţie (ei sau cineva din familie) sau suficientă pricepere încât să supravegheze îndeaproape lucrările de construcţie. Prin urmare, toate acestea costă timp sau bani. „Există în continuare mulţi care nu ştiu ce înseamnă construcţia unei case, le e teamă să ia legătura cu firme specializate şi nici nu au încredere", explică Ion Neagu, agent imobiliar la GENERAL SERVICE 2000. La toate acestea se poate adăuga uneori şi birocraţia cu racordarea la utilităţi. „Există şi situaţii cu ghinion. Astfel, se poate întâmpla ca branşarea la curent să fie dificilă, chiar dacă utilităţile sunt lângă teren. Cunosc cazuri la Brăneşti unde unii proprietari au plătit aproape 10.000 de euro pentru racordarea la reţeaua de curent electric", spune Constantin Pruteanu, consultant imobiliar la Euroest Invest. În plus, autorizaţiile şi avizele pot prelungi începerea construirii. De asemenea, costuri suplimentare vor fi şi la întocmirea planului proprietăţii de către un arhitect. „În funcţie de finisaje, costul de construcţie este de aproximativ 450-500 de euro/mp (cu finisaje medii)", estimează Angelo Ciucă, director al Neoland Invest.
Cum se alege terenul
În prezent nu se poate vorbi despre un preţ mediu pe zone sau subzone, ca urmare a calităţilor diferite ale terenului de la o stradă la alta (distanţă faţă de utilităţi, deschidere etc.). Nici proprietarii nu sunt toţi la fel de presaţi să vândă. Astfel că ne vom limita la aspectele tehnice de care un potenţial cumpărător trebuie să ţină cont. „Înainte de achiziţionare, recomandăm să se verifice dacă terenul nu este aşezat pe conducte de apă/gaze/canalizare şi că nu este traversat de linii de înaltă tensiune", spune Angelo Ciucă. Planurile de reţele sunt important de verificat pentru a evita situaţia în care nu se poate construi pe respectivele terenuri. „Potenţialul cumpărător trebuie să se intereseze la primării dacă în zonă există proiecte care pot afecta pe viitor respectivele proprietăţi. De asemenea, e bine să se cunoască din timp cât costă racordarea la utilităţi - curent electric, gaze, canalizare, apă", atenţionează Pruteanu.
16 May 2011