0-765-a7f971c60786adbe0f1b73290d90b4f7.jpgTranzacţiile speculative cu terenuri sunt stimulate de uşurinţa cu care unele bănci acordă credite pentru achiziţia acestora, iar efectul constă în creşteri nejustificate ale preţurilor terenurilor, a declarat joi într-un comunicat remis NewsIn, directorul Willbrook Management International.

“Supra-evaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care încearcă să obţină un profit din cumpărarea şi revânzarea într-un termen cât mai scurt a acestora. Banca Naţională a României ar trebui să intervină în mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri astfel încât acestea să fie mai interesante pentru developeri, care îşi obţin profitul în urma dezvoltărilor imobiliare pe acele terenuri.”, este de părere managerul general Willbrook Management, Daiana Voicu.

Comunicatul mai notează că analiştii imobiliari se aşteaptă ca preţul terenurilor extravilane să crească cu până la 40% în acest an, iar preţul celor intravilane, cu aproximativ 20%. Zonele cele mai căutate sunt cele din apropierea Capitalei, precum Popeşti Leordeni sau Pantelimon, dar şi cele din jurul marilor oraşe, acolo unde există căi de comunicaţie.

La sfârşitul anului 2006, estimările specialiştilor arătau că preţurile au crescut în medie cu 20–40% faţă de începutul anului. Cele mai mari modificări de preţ s-au înregistrat în zona Trafic Greu, cu o creştere de aproape 100% în 2006 – de la 200–250 euro/mp la 500–600 euro/mp. De asemenea, în zona comercială din Pipera creşterile au fost de la 250–350 euro/mp la 500–700 euro/mp.

Zonele considerate la începutul anului trecut puţin atractive de către investitori– Nord-Vest (Bucureştii Noi, Chitila), Centru-Est (Gara Obor, Sălăjan) şi Sud (Rahova şi chiar Ferentari) oferă anul acesta potenţial mare de dezvoltare.

Sursa

24 August 2007